Polisen letar efter man som ofredar barn

Unga flickor har under två månaders tid ofredats av en man i området Ruddalen. Ofredandena har skett under dagtid och nu efterlyser polisen vittnesmål.
– Man ska inte behöva tänka så. Att någon mitt på dagen kan komma och göra något. Det ska vara tryggt på dagen, säger Malin Bjermarker, som var där med sina två söner under söndagen.

ANNONS
|

Mellan december och slutet av februari har polisen fått in anmälningar från unga flickor som utsatts av mannen när de befunnit sig i området kring Ruddalens friluftsområde. Enligt Thérése Delfs, tillförordnad gruppchef i lokalpolisområde Storgöteborg Syd, har flickorna som utsatts varit mellan nio och 17 år gamla.

– Det handlar om en handfull fall och rubriceras som sexuella ofredanden och ofredanden.

Vad har hänt?

– Det är en man som tar kontakt med flickor och är verbal och ofredar dem, och i ett fall så har en nioårig flicka blivit sexuellt antastad.

Polisen letar nu efter vittnen till de händelser som skett och har gått ut med ett signalement på mannen.

ANNONS

– Vi letar efter en man som är 35-50 år, mörkt grått kort hår, och är cirka 170 centimeter lång, säger Thérése Delfs.

Det ska inte funnits några inslag av våld eller hot, enligt Thérése Delfs, men polisen ser allvarligt på det som hänt.

– Vi ser mycket allvarligt på det. Särskilt då eftersom det handlar om unga målsäganden och det är därför vi arbetar så mycket som vi kan med de här ärendena för att kunna hitta en misstänkt gärningsman, säger hon.

Samuel Salsamendi lmed dottern Elly fyra år. Han låter inte längre barnen vistas ensamma i Ruddalen.
Samuel Salsamendi lmed dottern Elly fyra år. Han låter inte längre barnen vistas ensamma i Ruddalen. Bild: Olof Ohlsson

Boende oroliga

Under söndagen passade familjer på att njuta av det fina vädret i Ruddalen. Men de föräldrar GP träffade kände till vad som skett och var oroliga.

Samuel Salsamendi tog en promenad med dottern Elly, fyra år. Han har två äldre barn som inte längre får vara ensamma i området.

– Det är obehagligt för barnen är här ofta och spelar fotboll. Tidigare har vi tyckt att det varit okej att de tagit sig till och från träningen själva, men nu får man ju tänka till lite mer, säger han.

Vid en av fotbollsplanerna stod Therése Tverelv och Malin Bjermarker.

– Min 14-åriga dotter och hennes kompisar kan ibland promenera ensamma i Ruddalen, men det får de inte göra längre, säger Therése som har tre barn som är mellan sex och 14 år.

ANNONS

Hur är det att behöva tänka så?

– Fruktansvärt.

– Man ska inte behöva tänka så. Att någon mitt på dagen kan komma och göra något. Det ska vara tryggt på dagen, säger Malin som har två söner.

Vad tänker man som förälder?

– Att barnen inte får gå själva härifrån, även om det är mycket folk som rör sig så vill man inte att de ska gå ensamma härifrån, säger Malin.

De tyckte båda två att polisen borde gått ut och varnat tidigare.

– Vissa av barnen går ju själva hit och tränar och då vill vi ju som föräldrar veta att vi kanske inte ska låta barnen gå själva hit, säger Therése.

Amanda hade med sina tre yngre barn för att vara med sonen när han tränade fotboll. Tidigare gick sonen ensam till träningarna, men det gör han inte längre.

– Pojken som är tio år vill inte gå ner till träningen själv. Innan vågade han gå själv till träningen och jag var också lugn, men nu är han rädd och jag är också rädd att släppa honom, säger hon.

Marianne Björk tog en promenad med sonen Lukas, nio år.

– Det är lite läskigt för jag låter ju honom leka fritt i skogen för att han ska få lite frihet, så det är ju hemskt att höra, säger hon.

ANNONS
Marianne Björk är orolig över det som hänt. Hon brukar låta sonen Lukas Björk nio år leka fritt i skogen när de är här tillsammans.
Marianne Björk är orolig över det som hänt. Hon brukar låta sonen Lukas Björk nio år leka fritt i skogen när de är här tillsammans. Bild: Olof Ohlsson

Behöver inte vara orolig enligt polisen

Thérése Delfs vid polisen menar att det inte finns någon anledning till oro.

– Vi arbetar både med att utreda de brotten som kommit till vår kännedom, men vi arbetar också trygghetsskapande med uniformerad personal som rör sig i området och det är både för att synas men också för att kunna svara på frågor, säger hon.

Polisen har gått ut med signalement och har också gjort en efterlysning i programmet Efterlyst.

– Det har gett betydligt färre tips än vi hoppats på. Vår förhoppning är fortsatt att det är någon som har sett något som gör att de kan kontakta polisen och berätta vad de sett.

ANNONS