Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen lämnar över namnlista till Mikael Damberg

En namninsamling med underskrifter från över 3 000 poliser har nu lämnats över till inrikesminister Mikael Damberg (S).
Bakom initiativet står Göteborgspolisen Hannah Bergelin vars kollega sköts till döds på öppen gata i somras.
– Nu får det räcka. Vi kan inte ha det så här längre, säger hon.

I slutet av juni sköts en polis till döds i Biskopsgården på Hisingen. Händelsen fick Göteborgspolisen Hannah Bergelin att starta en namninsamling inom myndigheten med syfte att stärka polisens arbete i kampen mot de kriminella gängen.

Bland annat vill hon se en rad lagändringar som tuffare straff för gängkriminella, utökade befogenheter för poliser och utvidgad kameraövervakning.

Polisen Hannah Bergelin och inrikesminister Mikael Damberg (S) har träffats i Göteborg och pratat om gängvåldet i samhället.
Polisen Hannah Bergelin och inrikesminister Mikael Damberg (S) har träffats i Göteborg och pratat om gängvåldet i samhället. Bild: Paul Wennerholm

Över 3 000 polisunderskrifter

Om inte mer maktmedel kommer på plats räds Hannah Bergelin att fler poliser riskerar livet i kampen mot de kriminella gängen.

– Vi vill ge politikerna en verklighetsbild av hur svensk polis har det, alltså på gräsrotsnivå, och jag hoppas att denna insamling ska väcka liv i dem på riktigt.

Göteborgspolisen Hannah Bergelin håller i en namninsamling med underskrifter från svenska poliser som lämnat över till inrikesministern Mikael Damberg (S).
Hannah Bergelin startade för ett tag sedan en namninsamling inom polisen efter att en kollega skjutits till döds på Hisingen i Göteborg. Bild: Paul Wennerholm

Under måndagen lämnades underskrifterna, som i skrivande stund är 3 098 stycken, över till inrikesministern Mikael Damberg (S).

Han var på plats i Göteborg för att träffa Hannah Bergelin och tre av hennes kollegor.

– De beskrev polisens verklighet. En tuff verklighet där kriminaliteten också har blivit grövre på senare år, och deras önska om att göra mer. Och jag håller med, vi måste göra mer, säger Mikael Damberg.

Mikael Damberg (S) var på plats i Göteborg under måndagen för att prata med poliser om det ökade gängvåldet i samhället.
Mikael Damberg (S) var på plats i Göteborg under måndagen för att prata med poliser om det ökade gängvåldet i samhället. Bild: Paul Wennerholm

Vad tänker du om att det gått så pass långt att polisen gör en namninsamling?

– Jag tycker det säger någonting om att polisen är väldigt engagerad i sitt arbete. För mig är det ett viktigt att polisen känner att de har ett stöd från hela samhället. Det kan inte bara vara polisens angelägenhet att bekämpa brott, utan det måste vi göra tillsammans, säger han.

Ökad trygghet för poliser på fält

När Mikael Damberg senast besökte Göteborg lyfte han särskilt att han vill se ett stärkt skydd för personer som jobbar med myndighetsutövning.

Och just att polisen ska känna sig trygg under arbetstid är han inne på även i dag.

– Det viktigaste är att vi ser till att vi får fler poliser. Det ger en ökad trygghet att det finns fler kollegor närvarande på fält.

Inrikesminister tycker även att det är viktigt att polisen får nya verktyg, att straffen för gängkriminella skärps och att samhället ser till så att unga inte dras in i kriminalitet.

Under tiden Mikael Damberg har varit inrikesminister har gängvåldet ökat i samhället. Men han säger också att man under hans tid har gjort stora satsningar på polisen för att bland annat trycka tillbaka gängkriminaliteten.

– I jämförelse med för ett par år sedan är det tusen fler kriminella som sitter frihetsberövade. Så jag menar att polisens offensiv mot gängkriminella börjat bita, även om det fortfarande är för mycket sprängningar och skjutningar i Sverige.

Hannah Bergelin, som varit polis i 18 år, känner sig nöjd efter mötet. Bild: Paul Wennerholm
Hannah Bergelin, som varit polis i 18 år, känner sig nöjd efter mötet. Bild: Paul Wennerholm

Hoppas och tror på en förändring

Hannah Bergelin hoppas nu att mötet kommer att leda till en kraftigt förbättrad arbetsmiljö inom poliskåren – och på sikt ett tryggare Sverige.

– Nu får det räcka. Vi kan inte ha det så här längre.

Senare i veckan ska hon och kollegorna även träffa andra ledande företrädare för några av riksdagspartierna.

Tror du att samtalen med politikerna i veckan kommer att leda till någonting?

– Ja, det hoppas jag på. Nu har jag över 3 000 namn från poliser på gräsrotsnivå som vill ha en förändring, vilket är någonting helt nytt, säger hon och fortsätter:

– Det är våra högsta politiker som kan förändra arbetsmiljön och vända den här våldsspiralen som Sverige är i.

LÄS MER: Över 1 700 poliser kräver hårdare tag mot gängen

LÄS MER: Göteborgspolisen Hannah kräver hårdare tag mot gängkriminella – samlar kåren

LÄS MER: Damberg vill stärka skyddet för stadens anställda

LÄS MER: Polisen Andreas Danman begravdes under fredagen

LÄS MER: Polis skjuten till döds i Biskopsgården

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.