Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polischefen Erik Nord betonar att man undersöker intresset – ingen göteborgspolis ska i nuläget tvingas till huvudstaden. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Polischefen Erik Nord betonar att man undersöker intresset – ingen göteborgspolis ska i nuläget tvingas till huvudstaden. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Polisen i Stockholm ansträngd – behöver hjälp från Göteborg

Skjutningarna i Stockholm har tagit hårt på polisens resurser – därför vädjar man om hjälp med personal utifrån, bland annat från Göteborg. Något som skapat oro i leden.
– Vi behöver hjälpa varandra. Om det inte blir långvarigt så klarar vi det, säger Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg.

Polisen i Stockholm har sedan en tid ett ansträngt läge som förvärrats av flera grova våldsbrott i regionen.

– De har haft flera dödsskjutningar på kort tid som varit resurskrävande, säger Erik Nord till GP.

Därför har man från Stockholms sida begärt nationell hjälp, bland annat från region Väst. Enligt Svenska Dagbladet skickade polisen i Göteborg i början av veckan ut ett mejl till poliser i Storgöteborg:

”På grund av det rådande läget i Region Stockholm behöver kollegorna där uppe hjälp under första halvåret av 2022.”

Mejlet har skapat oro

GP har tagit del av mejlet där Stockholmspolisen söker brett och har behov av ingripandepoliser, mängdbrottsutredare, utredare av grova brott och förundersökningsledare.

LÄS MER: Rån, mord och rappare – så här startade gängkriget i Stockholm

Mejlet har på sina håll skapat oro hos poliser i Göteborg som befarar att de ska beordras jobba i Stockholm en längre tid.

Polischefen Erik Nord bekräftar för GP att mejlet har gått ut.

– Man ska i första hand se det som en intresseförfrågan. Våra kolleger i Stockholm behöver hjälp och vi vill få en bild av hur stort intresset för det är. Det kan ju vara så att poliser hos oss av olika anledningar vill arbeta i Stockholm under en period, säger Erik Nord och fortsätter:

– Det är egentligen inget konstigt, ibland kan en region behöva förstärka resurserna av olika skäl – det behovet har vi haft även i region Väst. Kan man hjälpa till så tycker jag att man ska göra det. Bland annat har Stockholm ett resurskrävande ministermöte framöver, säger han.

Hur många poliser handlar det om?

– Vi pratar aldrig om antal. Men region Väst är ett stort område och har ungefär 40 procent av det totala polisantalet i landet. Runt 20-25 procent finns i Göteborg så det handlar inte om att avstå några stora resurser.

Även i Göteborg pratas det om brist på poliser?

– Vi skulle absolut behöva vara fler. Men handlar det inte om något långvarigt så klarar vi det. Nästa gång kan det vara vi som behöver hjälp, säger Erik Nord.

På frågan om det kan bli aktuellt att beordra poliser i region Väst att arbeta i Stockholm om inte tillräckligt många anmäler sig frivilligt, svarar han:

– Så skulle det kunna blir om läget är riktigt allvarligt. Men där är vi inte nu. I det här läget undersöker vi först intresset på frivillig väg. Vi har ännu ingen exakt siffra på hur många som behövs härifrån, säger Erik Nord.

Vem står för kostnaderna om västsvenska poliser flyttas till Stockholm?

– Vi betalar lön som vanligt – extra kostnader som resor och bostad betalas av den region som söker hjälpen.

Polisen i huvudstaden har tidigare i år fått hjälp från Väst i kampen mot gängkriminalitet och skjutningar, men då har det främst handlar om personal i yttre tjänst och specialister på grova brott. Den här gången är behovet bredare, större och under längre tid.

LÄS MER: Efter skjutningarna – Göteborgspoliser åker till Stockholm

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.