Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/22

Polisen: Explosionen var handgranat

Under torsdagen exploderade någonting på en innergård i Biskopsgården i Göteborg. Nu pekar mycket på att det var en ny handgranatsattack. - Det mesta tyder på att det är en handgranat, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Strax innan klockan 22 på torsdagskvällen drog en stor polisinstans till en adress i Södra Biskopsgården i Göteborg efter en kraftig explosion på platsen.

– Det var en helt otrolig tryckvåg. Vi sprang ut på balkongen och det gjorde alla grannar också, berättade ett vittne efter smällen.

LÄS MER: Explosion i bostadsområde i Göteborg

Kraftig detonation

Väl på platsen kunde polisen konstatera en kraftig detonation och splitterskador på två lägenheter. Efter polisens tekniska undersökning  tillsammans med vissa fynd på platsen konstaterar polisen att det rört sig om en handgranat.

– Det mest sannolika är att det är en handgranat, säger Thomas Fuxborg.

Enligt polisen är det oklart om det finns någon hotbild mot någon boende i huset. 
– Det kan vi inte utesluta. Vi utreder vad det kan finnas för motiv bakom detta dåd och om det kan finnas kopplingar till andra händelser, sa Peter Adlersson under fredagsmorgonen.

LÄS MER: Ökningen av granater saknar motstycke

Polisen utreder mordförsök

Ingen person ska ha skadats i samband med explosionen och brottsrubriceringen var därför inledningsvis allmänfarlig vårdslöshet, men ändrades under kvällen av polisen, då avsikten kan ha varit att döda. 

– Vi ser på det som mordförsök. Anledningen är att vi inte kan utesluta om den var riktad mot någon. Även om vi inte vet om det finns en sådan person, så måste det finnas med i bilden, förklarade Tommy Nyman under natten. 

Tidigare granatattacker

Tidigare i år dog en 8-årig pojke efter att en handgranat kastats in genom ett fönster på en annan plats i Biskopsgården. Då bekräftade polisen att det fanns ett hämndmotiv bakom explosionen, då en av personerna skrivna på adressen dömts för mord i rättegången kring skotten på restaurangen Vår krog och bar. 

LÄS MER: 8-åring död i granatattack

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.