Polischefens ord till gängkriminella: Sansa er

Två dagar - tre döda. Skottlossningarna i Göteborg fortsätter att kräva unga offer. – Läget är inte alarmerande i förhållandet till internationell statistik men det känns inte rätt att säga när man på två dygn tappat tre människoliv, säger Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg.

ANNONS
|

Sedan den 22 augusti i år är det fem personer som mördats i Göteborg. Efter att åttaårige Yusuuf Warsame sprängdes till döds i en handgranatsattack mot den lägenhet i Biskopsgården han låg och sov i har det eskalerat. Därefter har fyra män skjutits ihjäl - och tre av dem bara under de två senaste dagarna.

– Det är ett väldigt allvarligt läge som dyker upp. Tyvärr är det inte så att vi var extremt förvånade. Det kan vara så att det slår ut skov emellanåt av brott som dyker upp, säger Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg.

– Det är så små tal så att varje brottstillfälle får ett väldigt stort genomslag. Det är svårt att dra några absoluta slutsatser av det här.

ANNONS

"Kulorna studsat i väggarna"

I söndags hittades en ung man ihjälskjuten vid en idrottsplats i Angered. Och på måndagskvällen, strax innan klockan halv nio, sköts två unga män ihjäl. Enligt uppgifter till GP är de döda bröder. En av dem var i 20-årsåldern och hans bror var några år yngre.

Polisen rubricerar den senaste skottlossningen som en "särskild händelse" vilket innebär att alla resurser står till förfogande. Erik Nord berättar vilka tre spår de arbetar med:

- Se till att utredningsarbetet löper på och att polisen har alla resurser de behöver.

- Jobba brottsförebyggande med att förhindra att det kommer till nya konfrontationer mellan grupperingar.

- Trygghetsskapande arbete som handlar om att finnas synliga i de drabbade områdena.

– Nu jobbar vi med alla de tre spåren. Nu handlar det om att göra tillräckligt mycket och tillräckligt bra i alla de här spåren. Det här har hög prioritet inom regionen, säger Erik Nord.

"Gängrelaterat"

Erik Nord berättar att det varit tolv fall av dödligt våld i Göteborg hittills i år. Men de fyra senaste händelserna skiljer sig från de övriga, bland annat genom att de är olösta.

– Och tillvägagångssätten pekar på att de skulle kunna vara gängrelaterade. Men det vet man inte förrän de är uppklarade, säger han.

ANNONS

Erik Nord har tidigare beskrivit 2016 som ett väldigt lugnt år, även om han då betonat att det snabbt kan vända.

Han försöker lugna dem som är oroliga över vad det är som händer i staden.

– Läget är inte alarmerande i förhållandet till internationell statistik men det känns inte rätt att säga när man på två dygn tappat tre människoliv.

"Sansa sig"

I de här senaste dödsskjutningarna vet polisen ännu inte orsaken bakom skotten.

– Men när det handlar om gängkonflikter finns det en palett av orsaker. Alltifrån att man kränker varandra, det kan hända att man inte blir insläppt på en krog till och med, så enkelt kan det vara, eller att man knyckt flickvänner. Men vanligtvis handlar det om konflikter som grundar sig i pengar och då är ofta narkotika inblandat.

Hämnd för att man förlorat en av sina gängmedlemmar är ett annat motiv.

– Tillslut kan man inte hålla reda på vad som var hönan och ägget utan de blir lite självgående de konflikterna, säger Erik Nord.

Vad vill du säga till dem som är inblandade i detta?

– Man får sansa sig lite och fundera över, vad är det som blir bättre av detta ursinniga våld? Det känns som att man gräver febrilt men gropen blir bara djupare och djupare, egentligen behöver man ta sig ur den här gropen.

ANNONS

Är det värt ett människoliv?

Kommer det att lugna sig?

– Det går inte att svara på. Det kan gå åt olika håll det här. Ibland upphör konflikter för att ena sidan rent faktiskt känner sig utslagen eller att man drar sig undan för man orkar inte med konflikten. Man kanske kommer underfund med att det inte är värt ett liv för att stå kvar i konflikten, säger Erik Nord.

Ser du något slut på det?

– Vi får lära oss att leva med den här typen av brottslighet. Den hör ihop med att Europa och världen har blivit rundare. Vi har fått in en brottslighet som vi tidigare varit förskonade från i Sverige - den här gängkriminaliteten. Den kommer nog bestå men vi kan göra insatser mot den, säger Erik Nord.

Han säger att man bland annat gör det genom att fälla folk för grova brott, samarbeta med bland annat kommunernagenom att förhindra nyrekrytering i gängkriminalitet. Men det är ett långsiktigt arbete.

Samtidigt pekar Erik Nord på att den svenska polisen inte hängt med när "världen blivit rundare".

– Vad som inte har hängt med är bemanningen inom svensk polis. Jag är av uppfattningen att man borde vara bemannade ungefär som man är i Tyskland. Det hade varit rimligt tycker jag och då hade vi inte varit 20 000 poliser utan 30 000 poliser. Det är ett steg för att komma åt det här.

ANNONS

GP har sökt Klas Friberg som är regionpolischef men då han är på semester har han inte gått att nå.

ANNONS