Plaskis ska renoveras – kan stängas av i 8 månader

Ny pump, fler utemöbler och bättre belysning. Dessutom kan dammen förvandlas till isbana på vintern. Det är förslaget för upprustningen av ”Plaskis” i Kungsladugård.
Klubbas planen igenom tvingas skejtarna tillfälligt bort från området.
– Efter nästan 100 år är det dags för att helt riva upp bassängen och gjuta en ny, säger projektledaren Gunilla Gombrii.

ANNONS
|

Redan i våras stod det klart att vattenbassängen i Kungsladugård är i behov av renovering. Bland annat behövs en effektivare reningsanläggning och en bättre pump. Nu presenterar park- och naturförvaltningen ett förslag på hur plaskdammen ska rustas upp.

– Den nuvarande anläggningen är snart 90 år gammal. Och även om den har renoverats i omgångar så är den aldrig helt omgjord. Efter nästan 100 år är det dags för att helt riva upp bassängen och gjuta en ny, säger Gunilla Gombrii, projektledare på park och naturförvaltningen.

I arbetet med förslaget har allmänheten intervjuats om platsen och vilka önskemål som finns för att utveckla den.

ANNONS

– Något som många önskar sig är fler fina möbler att sitta i, kanske lite mer varierade möbler och picknickbord. Men framförallt önskar de att själva plaskdammen får vara kvar, säger Gunilla Gombrii.

Gunilla Gombrii, projektledare på park och naturförvaltningen.
Gunilla Gombrii, projektledare på park och naturförvaltningen. Bild: Göteborgs stad

En annan sak som efterfrågats är en kiosk eller någon form av servering på området, vilket förstudien dömer ut.

– Eftersom området har ett så stort kulturkulturhistoriskt värde har vi valt att behålla symmetrin från ursprungsutformningen. Vi kommer att bygga ett nytt teknikhus i områdets nordvästra hörn, som blir symmetriskt med nuvarande toalettbyggnad, så det finns helt enkelt inte plats för fler byggnader.

Teknikhuset kommer att rymma den största och viktigaste delen av renoveringen, en ny teknikanläggning för rening och en bättre pump. Men även dusch och dricksvattenkran.

Förslaget innebär också ny belysning och ett omfattande trädgårdsarbete, bland annat att plantera nya mindre träd på sidorna av plaskdammen längs befintliga häckar.

– Träden som står ut mot Älvsborgsgatan är rödbladiga prydnadsaplar, som har en sjukdom. De är jättefina på våren när de blommar, men redan fram mot midsommar börjar de se bedrövliga ut. De fäller dessutom sina blad tidigt på säsongen som blåser ner i dammen.

Hoppet lever om isbana

Ett annat önskemål är möjligheten att spola bassängen vintertid och förvandla den till en isbana. Något som gjordes redan på 1930-talet, då plaskdammen invigdes.

ANNONS

–
 På 30- och 40-talet var det kalla vintrar och då lät de vattnet ligga kvar på en låg nivå så det frös till när det blev minusgrader. 

Vi har en förhoppning om att man ska kunna göra något liknande efter renoveringen och spola vatten när det är frysgrader och man ser att det kommer en kall period, säger Gunilla Gombrii.

Kostnad: drygt 26 miljoner kronor

Kostnaden för renoveringen är budgeterad till drygt 26 miljoner kronor. Nästa steg blir nu att byggnadsnämnden ska ta ställning till förslaget. Om förslaget går igenom beräknas projektet ta cirka 1,5 år att genomföra.

Under åtta månader kommer plaskdammen behöva stängas helt, vilket innebär att områdets skejtare missar en hel säsong.

– Målsättningen är att nya Plaskis ska stå klar i juni 2025. Men jag tror och hoppas att det kommer att tas ett investeringsbeslut. Bassängen är oavsett i behov av renovering inom några år, säger Gunilla Gombrii.

Älvsborgsdammen – ”Plaskis”

Plaskdammen, även kallad ”Plaskis” heter egentligen Älvsborgsdammen och är en populär anläggning vid Mariaplan i Majorna. Älvsborgsdammen är fylld med vatten 10-12 veckor per år, ungefär samtidigt som sommarlovet.

Under 2022 var Plaskis vattenfylld mellan 1 juni och 31 augusti.

Plaskdammen, som är att betrakta som en badanläggning, har varit i drift sedan den anlades 1930-1933 och är ett populärt utflyktsmål i stadsdelen. Storleken på bassängen är drygt 1000 kvadratmeter, den är 20-45 centimeter djup (sluttande) och fylls på med 15-25 centimeter vatten, vilket ger cirka 200 000 liter. Vattnet är klorerat och av bassängvattenkvalitet.

När plaskdammen är igång städar park- och naturförvaltningen den varje dag. De kontrollerar även klorhalt och pH-värden varje dag. Varje vecka rengörs bassängens filter och grumlighetshalten kontrolleras.

Källa: Göteborgs stad

LÄS MER:Efter rampbråket – skejtarna tillbaka i Plaskis

LÄS MER:Plaskis i behov av renovering

ANNONS