Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Här i Sannegårdshamnen skulle friluftsbadet ligga, men nu sätter kommunen planerna på paus. Anledningen är att badet skulle bli för dyrt. Bild: Anders Ylander

Planerna på ett bad i älven stoppas – av ekonomiska skäl

Det blir inget bad i Sannegårdshamnen. I alla fall inte just nu. En majoritet av kommunstyrelsen tycker att det kostar för mycket.

GP har vid ett flertal tillfällen berättat om planerna på att anlägga ett bad i Sannegårdshamnen. Något som enligt det underlag park- och naturförvaltningen tagit fram skulle kosta omkring 14 miljoner kronor i investeringar och ungefär 2,8 miljoner kronor per år att driva och förvalta.

– Det är en jätteintressant idé och kul på alla vis, men det kostar ju väldigt mycket, säger Helene Odenjung, kommunalråd (L).

Den styrande alliansen, som tillsammans med Demokraterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade ned förslaget på att gå vidare med planerna för ett bad under måndagens kommunstyrelsemöte, tycker helt enkelt att pengarna behövs bättre till annat just nu.

LÄS MER: Nya badet i Göta älv kommer tvingas stänga när det regnar

Inte emot badet som idé

Men Helene Odenjung betonar att man inte är avvisande till badet i sig – däremot tycker man inte att det är kommunens sak att bygga och driva det.

– Vi vill inte avfärda det, men samtidigt måste vi säga att vi inte kan prioritera det just nu. I så fall får andra kliva fram och visa lite intresse, det hade vi tyckt att det var jättepositivt.

Andra?

– Vi väjer att inte gå vidare i hur det ska se ut, utan säger att andra utanför kommunen får visa att de är intresserade.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet beklagar att övriga partier inte var beredda att gå vidare med planerna på ett bad i älven.

LÄS MER: Så inspireras Göta älv-baden av Europas huvudstäder

V och MP ville gå vidare

– Vi tycker att det är väldigt tråkigt. Vi hade velat se ett bad till 2021 och att vi lade ett uppdrag till park och natur för att utveckla det koncept de lagt fram, säger Daniel Bernmar, kommunalråd (V).

Karin Pleijel, kommunalråd (MP) håller med.

– Friluftsbad är ju en billig lösning på något som ger väldigt mycket glädje och motion, säger hon.

Det var för två år sedan som kommunstyrelsen gav stadsledningskontoret i uppdrag att utreda vad som skulle krävas för att helt eller delvis häva badförbudet i älven.

Den visade att man under en varm sommar skulle kunna bada i Sannegårdshamnen ungefär 70-75 procent av tiden. Vid regn rinner avloppsvatten ut på platsen och gör vattnet otjänligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.