Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jenny Ingemarsson
Bild: Jenny Ingemarsson

Planen på fler biljettkontroller hos Västtrafik stoppad

I höstas annonserade Västtrafik att man fyrdubblar antalet biljettkontroller. Men så har det inte blivit. Anledningen är att Securitas, som tidigare skötte jakten på tjuvåkare, överklagat beslutet att lägga över arbetet på en ny entreprenör.

Det var i september i år som Västtrafik gick ut och meddelade att man fyrdubblar antalet biljettkontroller på spårvagnar och bussar. Planen var att gå från 2,5 miljoner biljettkontroller till göra 10 miljoner om året.

Ett löfte som hittills inte infriats. Satsningen ligger numera på is, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

– Det är väldigt frustrerande, säger Lars Backström, vd på Västtrafik, till tidningen.

Överklagade beslutet

Anledningen är att upphandlingen kring vem som ska sköta kontrollanterna har överklagats. Tills i dag har biljettkontrollanterna hanterats av Securitas, men vid en ny upphandling gick uppdraget till företaget ISS. Ett beslut som Securitas nu överklagat, vilket har stoppat arbetet från att inledas.

Enligt DN kan ISS till exempel inte utbilda sin personal i biljetthantering utan ett avgörande beslut i frågan.

LÄS MER: Västtrafik fyrdubblar antalet biljettkontroller

Samtidigt säger Lars Backström till DN att man kommer försöka öka antalet kontroller med den nuvarande utföraren Securitas.

– Men det är klart att vi inte får samma tryck i processen som vi hade velat. Fuskåkandet ökar och det är viktigt att alla som åker med oss gör rätt för sig, annars blir det svårt för oss att utveckla verksamheten, säger Lars Backström.

Avtalet med ISS var tänkt att sträcka sig över fem år med en prislapp på 700 miljoner, vilket innebär en årlig kostnad på 140 miljoner.

Flest kontroller i Göteborg

Den största delen av kontrollerna är planerade att utföras i Göteborg, då resenärer kan kliva på var som helst på bussen eller spårvagnen där. I andra kommuner som trafikeras av Västtrafik måste resenärer istället visa upp sin biljett längst fram på bussen eller för tågvärden på tåget.

LÄS MER: Så vill Västtrafik slippa plankarna i kollektivtrafiken – påstigning fram

Men nyligen aviserade Västtrafik att man även ser över påstigningssystemet i Göteborg. En av anledningen är just att komma till rätta med tjuvåkandet. Kollektivtrafikbolaget går varje år miste om över 100 miljoner kronor i biljettintäkter.

Största delen av intäktstappet kopplas till just fuskåkandet och den största boven är göteborgarna. En uppskattning som Västtrafik har gjort visar att göteborgarna inte betalar för var tionde resa.

LÄS MER: Västtrafik och polisen i nytt samarbete – sätter in trygghetsvärdar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.