Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Migrationsverkets låsta förvar i Kållered. Bild: Stefan Berg
Migrationsverkets låsta förvar i Kållered. Bild: Stefan Berg

Personalens larm – inget skydd när smittad flyttas

Det råder upprörd stämning bland personal vid Migrationsverkets förvar i Kållered sedan en person som misstänktes ha covid-19 flyttats fram och tillbaka mellan avdelningar. Smittan bekräftades senare och nu larmar personalen om otillräcklig skyddsutrustning.
– Skyddet består av plasthandskar och ett skyddsförkläde som används i köket. Vi är väldigt oroliga nu, säger en person som vill vara anonym.

Under fredagen fick GP uppgifter om ett misstänkt coronafall på Migrationsverkets förvar i Kållered.

Till en början kunde förvarets enhetschef, Jimmy Selind, inte bekräfta uppgifterna eftersom man inväntade provsvar.

– Jag har inte fått bekräftat att personen har covid-19 än. Vi är mitt upp i detta och jag väntar på besked, sa han då och förklarade att han inte kunde ge ytterligare kommentarer i ärendet

Senare på fredagseftermiddagen bekräftades uppgifterna – coronaviruset hade tagit sig in på förvaret.

"Skyddet består av plasthandskar och ett skyddsförkläde"

Den förvarade personen ska under tiden han misstänktes vara smittad ha flyttats mellan avdelningar, något som skapat starka reaktioner bland förvarets personal. Även frågan om otillräcklig skyddsutrustning orsakade oro.

– Skyddet består av plasthandskar och ett skyddsförkläde som används i köket. Vi är väldigt oroliga nu, säger en person som vill vara anonym.

När mannen skulle isoleras från övriga på boendet placerades han i ett avskiljningsrum i en av byggnaderna. Kort efter beslutades att han skulle flyttas till ett annat förvaringsrum i en annan byggnad.

Enligt GP:s uppgiftslämnare vägrade den förvarade att flytta på sig och tumult uppstod.

– I ett sådant läge är det väldigt svårt att hålla avstånd, säger personen till GP.

Personalens upprördhet minskades inte av att ansvariga beslutade att mannen skulle flyttas igen – tillbaka till det isoleringsrum i den byggnad där han var först.

– Därmed hade personen varit i båda rummen, de enda avskiljningsrummen som finns här.

"Vi har inga andningsskydd, ansiktsmasker eller sådant"

Senare på fredagen fick personalen veta att den förvarade mannen konstaterats ha covid-19.

– Folk här är helt knäckta, några gråter och någon har gått hem. Självklart är man rädd för att ha smittats och att personer bland de förvarade också ska ha blivit det. Då riskerar det att bli kaos här, säger personen.

GP har efter att smittan bekräftats inte kunnat nå förvarets enhetschef, Jimmy Selind, men på frågan om tillräcklig skyddsutrustning sa han tidigare under fredagen:

– Personalen har ett fullgott skydd – precis som över allt annars är det viktigt att hålla avstånden.

Är det inte svårt att hålla avstånd om det blir tumult och bråk?

– Det kan det förstås vara.

Angående uppgifterna om otillräcklig skyddsutrustning för att ta hand om smittade säger GP:s uppgiftlämnare:

– Vi har inga andningsskydd, ansiktsmasker eller sådant. Vi har plasthandskar och skyddsförkläde av plast som brukar användas i köket.

Minskat antalet intagna

Migrationsverkets tillfällige presschef, Fredrik Söderberg Bruce, säger till GP att den smittade mannen nu kommer att hållas isolerad från andra och det pågår tät kontakt med läkarvården.

På frågan om vad Migrationsverket anser vara tillräcklig skyddsutrustning svarar han att de har handskar, ögonskydd och munskydd.

– Som gör att vi kan följa våra rutiner.

Munskydden i första hand avsedda för personen som befaras vara smittad. Även andra åtgärder har vidtagits för att motverka smittspridning.

– Vi har fokuserat på att öka den sociala distanseringen. Vi har minskat antalet intagna med 200. Innan hade vi 519 förvarsplatser landet över, nu är det runt 300 totalt, säger han och tillägger att verket följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer noga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.