Per Frykebrant levererade namnförslaget Nya Solevi och vann därmed namngivningstävlingen till den nyinvigda solcellsparken i Säve.
Per Frykebrant levererade namnförslaget Nya Solevi och vann därmed namngivningstävlingen till den nyinvigda solcellsparken i Säve. Bild: Göteborg Energi

Per Frykebrant gav namn till nya solcellsparken

Nya Solevi. Så heter den nya solcellsparken i Säve. Det vinnande namnförslaget stod stockholmaren Per Frykebrant för.
– Jag har alltid varit svag för ordvrängeri, säger han.

ANNONS
|

Landets största solcellspark i Säve invigdes under fredagen och är nu uppkopplad mot elnätet.

Parken ska kunna producera 5,5 megawatt och är 16 fotbollsplaner stor. Runt 1 100 villor ska kunna värmas upp årligen med hjälp av solcellerna i parken.

Göteborg Energi har haft en tävling för att namnge den nya parken. Namnet som till slut valdes av juryn: Nya Solevi.

LÄS MER:Sätt namn på solcellsparken i Säve

– Det var ett svettigt jobb för juryn men till slut var vi alla överens om att Nya Solevi var det bästa förslaget. Namnet anknyter på ett lagom göteborgskt sätt till diskussionerna om nya och gamla Ullevi men beskriver också vad det handlar om, nämligen förnybar energi från solen, säger Alf Engqvist, vd på Göteborg Energi, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Stockholmare vann

Bakom det arenaklingande namnet ligger Per Frykebrant. Han är värmlänning i grunden men bosatt i Stockholm sedan flera år.

– Jag har alltid varit svag för ordvrängeri. Sedan har jag noterat de olika tävlingarna som Göteborg har haft tidigare och tänkt att nästa gång det blir en namngivningstävling ska jag försöka mäta mig med göteborgarna, säger han.

LÄS MER:Sveriges största solcellspark byggs i Göteborg

Det var dock inte det enda förslaget Per Frykebrant skickade in.

– När jag låg i soffan och fnulade på ett bra namn så kom jag fram till några förslag. Bland annat Sundinavium, Glennergiparken och Wattenparken. Men Nya Solevi är nog bäst, Sveriges största solcellspark ska ju påminna om en av Sveriges största arenor.

Skänker priset

Segern innebär att Per Frykebrant vinner solel från fyra paneler i parken. Ett pris han dock inte kommer att ta emot.

– Jag kunde tyvärr inte ta emot priset på de fyra cellerna i parken, så jag skänkte dem istället till Göteborgs stadsmission, säger han.

Solcellsparken i allmänhet och namngivningstävlingen i synnerhet har väckt ett stort engagemang. Totalt skickades 1 135 bidrag in till Göteborg Energi.

– Det var ett större intresse än vi någonsin kunde tro. Men vi vet sedan tidigare att göteborgare är förtjusta att vara med i den här typen av namntävlingar, säger Cecilia Erdalen, pressansvarig på Göteborg Energi.

ANNONS

Förslagen

Här är ett urval av de namnförslag som Göteborg Energi mottog i namngivningstävlingen till Sveriges största solcellspark i Säve:

Nya Solevi (segrare)

Flygel

Cajsa-Stina

Elcatraz

Elplattan

Elin

Gamla Ullevi

Gassverket

Gläns Strömberg

Gryning!

Kanelparken

Gerelparken

Wattfältet

Trollsprickarn

Strålsamlingsparken

El Albedo

Säve solcellspark

Sävelparken

Kontakten

Säve solsida

Laddningsbanan

Panelhörnan

Skenström

SolGlenntan

Solkatten

Strömmingen

Upplysningen

Wattikanen

Costa Glenn Sol

Glennergiparken

Sundinavium

Wattenparken

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS