Pater Noster lyser igen

ANNONS
|

Senast fyren lotsade sjöfarare rätt i de farliga farvattnet utanför Marstrand och Tjörn var strax innan den togs ur bruk och släcktes den 24 november 1977.

- Det var kanske någon som såg ett blänk redan i måndags. Vi provtryckte knappen så vi vet att allt fungerar, säger projektledare Agneta Olsson på Bohusläns museum.

Klockan 21 på onsdagskvällen tände landshövding Göte Bernhardsson fyren vid en högtidlig ceremoni på Åstol där man har fri sikt ut till Hamneskär. Landshövdingen beordrade ut en båt med två personer ombord som tände fyren på plats.

Resan dit har varit lång och mödosam. Sedan den släcktes hade fyren renoverats två gånger innan rosten tog över på allvar. I juli 2002 togs den i land för en genomgripande restaurering och den 4 juli i år kom den på plats igen ute på Hamneskär. Sedan dess har Västsvensk konservatorsateljé satt all inredning på plats och gjort det möjligt att åter tända fyren.

ANNONS

- Fyren har den 500 mm lins den hade när den släcktes. Men vi kommer att göra i ordning ett litet museum där vi bland annat visar originallinsen på hela 2 000 mm som i dag finns på Sjöhistoriska museet i Stockholm, säger Agneta Olsson.

Bohusläns museum ger också ut en bok om fyrprojektet som samlat ideella krafter, institutioner och företag.

- Slutnotan för projektet blev totalt 26,3 miljoner kronor. 11,5 miljoner av dem är riktiga pengar, resten är arbete, säger Agneta Olsson.

Projektet, som fått stöd av bland annat EU, har rönt uppskattning utanför landets gränser.

- EU-kommissionen och EU:s internationella Leader-nätverk har utsett projektet till "best practice" som ett skolexempel på ett gott partnerskap. Det är vi väldigt stolta över, säger Agneta Olsson.

Tredje gången gillt

ANNONS