Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Passagerarfartyg på grund i skärgården

90 passagerare och 12 besättningsmän fick evakuera sekelskiftesfartyget M/S Göteborg, efter att det gick på grund i Knippla hamn. Olyckan ska ha föranletts av att fartyget fick motorproblem.
– Så i stället för att köra in i hamnen så svängde han upp på stenpiren, säger Anders Brinkhoff, hamnkapten på Källö-Knippla.

Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral fick under måndagseftermiddagen in ett larm om att passagerarfartyget M/S Göteborg, som seglar för Strömma Kanalbolaget, gått på grund i hamnen på Källö-Knippla.

Sjöräddningen var på plats och arbetade med flera båtar och en helikopter. Ombord på M/S Göteborg befann sig 90 passagerare och 12 besättningsmän som alla ska ha blivit evakuerade till sjöräddningens båtar.

– Jag vet inte vad som har hänt, men båten har gått på grund mot vågbrytaren som finns i hamnen, så det fanns ingen annan väg av än med våra båtar. Helikoptern var en säkerhetsåtgärd ifall det skulle ske en olycka och om någon behövde vinschas upp, men den har landat nu, säger Christian Damm, assisterande räddningsledare.

Ingen person uppges vara skadad i samband med händelsen.

– Det har gått lugnt till, samtliga har kunnat gå av båten, säger Christian Damm.

Johan Lander, som befann sig i hamnen, blev vittne till det hela.

– Jag hade första parkett. Det dönade rätt upp på piren som är i inloppet till Knippla hamn, så nu sitter de fast där. Det lät jättehögt, säger han.

Fick hål i skrovet

Det var när M/S Göteborg skulle lägga till i hamnen, som man gick emot vågbrytaren. Fartyget fick ett hål i skrovet i höjd med vattenlinjen.

– Alla tekniska frågor om olyckan avvaktar vi med. Vårt fokus är gästerna och besättningen ombord. Vi är på väg ut med bussar för att hämta dem nu, säger Peter Henricson, Affärsområdeschef på kanalbolaget Strömma.

För att hindra att båten skulle ta in vatten och sjunka fortsatte man ha motorerna igång och trycka på mot piren.

– Skulle man stänga av skulle båten glida bakåt och hålet hamna under vattenytan, därför gjorde man på det här viset, säger Jonas Franzén kommunikatör på Sjöfartsverket.

Fartyget ska ha fått motorproblem

Anders Brinkhoff arbetar som hamnkapten vid Knippla hamn. Han berättar att passagerarna efter evakueringen togs till ett närliggande café.

Motorproblem sägs vara orsaken till att fartyget gick på grund, berättar han.

– Det sägs att det var motorn som la av. Det rasslade till väldigt i den. Så han gick medvetet på grund i stället för att driva rätt in i alla fritidsbåtar i hamnen, säger han och fortsätter:

– Det hördes en väldigt smäll. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Förtöjdes i kajen

Senare under måndagskvällen meddelades det att fartyget lossnat på grund av en allt starkare vind.

– Jag antar att vinden fick den att driva loss, säger Fredrik Tyrén, Operativ beredskapshavare vid Kustbevakningen.

Fartyget kunde sedan gå för egen maskin in i hamnen, där det förtöjdes.

– Hon har inga tecken på vattenintag. Det läcker heller ingen olja eller liknande.

Anrikt fartyg

M/S Göteborg är ett fartyg med en lång historia. Hon byggdes som sista passagerarfartyg på Motala Verkstad 1915 och trafikerade till en början Norrköping–Valdemarsvik. Strömma köpte fartyget, som då hette M/S Nya Skärgården, 2018 och döpte då om det till M/S Göteborg.

Fartyget var på väg till Marstrand för en kvällskryssning med mat ombord och skulle stanna till för en guidad tur på ön Källö-Knippla.

Ön, som tillhör Öckerö kommun, var tidigare två separata öar. Men numera är de båda öarna sammanbyggda och sundet är helt igenfyllt.

Fakta M/S Göteborg

  • Längd: 32,1 meter
  • Bredd: 6,3 meter
  • Djupgående: 2,3 meter
  • Maskin: Volvo Penta diesel
  • Fart: 12 knop
  • Max antal passagerare: 240

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.