Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mårten Persson på Bintell monterar sensorer på papperskorgar i Slottsskogen. Bild: Stefan Risedahl
Mårten Persson på Bintell monterar sensorer på papperskorgar i Slottsskogen. Bild: Stefan Risedahl

Papperskorgarna som berättar när de behöver tömmas

Hundra papperskorgar i Slottsskogen har fått sensorer installerade för att meddela när de är fulla och behöver tömmas. På en kartmeny lyser de gröna, gula eller röda - de töms då efter behov i stället för efter frekvens.

I Göteborg töms stadens papperskorgar alla dagar i veckan, ändå är många överfulla på vissa ställen – framför allt när det är fint väder. Nu testas en ny typ av lösning på hundra papperskorgar i Slottsskogen. Så kallade smarta papperskorgar.

Sensorer i dem ska tala om när de är fulla – vilket kommer att kunna ses i en app eller dator för arbetsledare på bland annat park och natur som ansvarar för tömningen.

Där kan man se på en kartmeny olika färger som indikerar hur fulla de är. Sen kan en rutt läggas upp för när de ska tömmas och då vid behov istället för frekvensstyrd tömning. Papperskorgarna på kartan lyser grönt, gult eller rött beroende på hur fulla de är.

Anledningen är att sophanteringen ska bli billigare, smartare och enklare.

– En sensor kostar 1 800 kronor och håller i fem år – så de pengarna tjänar vi snabbt in, säger säger Stefan Risedahl, planeringsledare på trafikkontoret.

Stefan Risedahl är planeringsledare gata spår på trafikkontoret. Arkivbild. Bild: Jonas Lindstedt
Stefan Risedahl är planeringsledare gata spår på trafikkontoret. Arkivbild. Bild: Jonas Lindstedt

De smarta papperskorgarna är ett samarbete mellan trafikkontoret och park- och naturförvaltningen, som sköter Slottsskogen.

Att man nu har sensorer i hundra papperskorgar i Slottsskogen innebär inte att de kommer tömmas mindre ofta – för det är stort tryck på många av dem. Stefan Risedahl menar att många av papperskorgarna kommer att behöva tömmas två till tre gånger om dagen, men kanske inte alla. Däremot kan papperskorgar till exempel på Avenyn kanske tömmas mindre ofta vintertid tack vare sensorerna.

Han menar att de nog tömmer en del papperskorgar i onödan på stan för att det är svårt att veta om de är fulla eller inte.

Sensorerna ska utvärderas

Sensorerna har funnits i Slottsskogen sedan i en bit in i maj och är en test som ska utvärderas i augusti.

– Vi är i en test och inkörningsperiod, så vi har inte löst nedskräpningsproblemet i Slottsskogen än, men i augusti ska vi göra utvärdering av varje papperskorg för att se hur ofta de behöver tömmas och för att se om det behövs fler på området, säger Stefan Risedahl.

Tidigare har sensorerna testas in mindre utsträckning på papperskorgar i Högsbo/Frölunda och Bräcke.

Efter testet i Slottsskogen kommer sensorerna sitta kvar i papperskorgarna och Stefan Risedahl utesluter inte att fler papperskorgar i Göteborg också får sensorer. Men dels ska de hundra utvärderas och sen krävs det också att sensorerna kan koppla upp sig mot Loranätet, vilket inte är möjligt överallt än.

LÄS MER: Nya papperskorgar i stan – nu mer råttsäkra

LÄS MER: Därför ser du allt fler råttor på stan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.