Pappa och son fångade lysande fenomen på bild

Under en promenad vid Jonsereds Herrgård fick 10-årige Aryan syn på något märkligt som brann på himlen. Pappa Shahin var snabb fram med kameran för att fånga den fallande flamman på bild.
– Vi trodde det var ett flygplan som kraschade, säger Shahin.

ANNONS
|

Vid 14-tiden på juldagen var Shahin Modanlou och hans son Aryan Modanlou ute och promenerade i närheten av Jonsereds Herrgård. Sonen Aryan upptäckte då något konstigt på himlen. I cirka två till tre minuter sågs objektet glida ned från ovan. Till en början misstog de det för en flygolycka.

– Vi trodde att det var ett flygplan som kraschade, det hade flammor från topp till tå och var på väg raka vägen ned, säger Shahin.

Astronomen osäker

Vad säger astronomen Marie Rådbo om bilderna?

– Det ser ut som ett kraftigt stjärnfall men jag vet inte säkert, säger Marie Rådbo.

ANNONS

Hon förklarar att stjärnfall inträffar varje dag men vanligtvis på kvällen eller natten.

– Den är såpass bred och ljusstark att man tror den har ramlat ner på marken, säger hon.

Hon påpekar däremot att om så hade varit fallet hade antagligen fler uppmärksammat det.

– Beroende på storleken och konsistensen så kan den brinna upp helt och hållet i atmosfären eller att en liten bit trillar ned på jorden.

Många som är intresserade

Marie Rådbo lägger till att sådana fynd är svåra är svåra att hitta.

– Då borde ni fått in flera tips, säger hon och lägger till att det finns många som är intresserade och ger sig ut för att leta efter rymdstenar.

Men hon reserverar sig från att säga mer men lägger till att det möjligtvis också bara skulle kunna vara en för tidig nyårsraket.

Pappa Shahin är iallafall imponerad av vad han och sonen sett.

– Det händer inte varje dag, säger han nöjt.

Stjärnfall

Ett stjärnfall är det ljusstreck som syns på stjärnhimlen, när en liten kropp (meteorid) faller från rymden mot jorden i hög hastighet. Beroende på storlek och konsistens kan den brinna upp helt i atmosfären eller så lossnar en liten bit och faller ned på jorden.

Källa: Nationalencyklopedin, ”Meteor”

ANNONS