Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oscar II:s fort läcker in vatten – behöver nytt tak

Under lördagen höll Oscar II:s fort öppet för allmänhetens beskådan. Men fortet behöver ett nytt tak för att kunna fortsätta finnas kvar i samma skick.
– För att Oscar ska sparas för framtiden måste vi byta taket, säger fortchefen Martin Tilander.

Under lördagseftermiddagen gav regnet upp och lämnade plats för solen som försiktigt tittade fram över Oscar II:s fort. Där fanns flera volontärer på plats för att välkomna allmänheten till fortet.

Fortet uppfördes på Västerberget vid Långedrag mellan 1903 och 1907 i samband med unionsupplösningen mellan Sverige och Norge. Det var aktivt fram till 1955.

Någon flotta har däremot aldrig närmat sig fortet.

– Ingen har officiellt försökt. Men det har ju funnits planer i modern tid på hur man ska ta Göteborg. Men ingen har stått och skjutit på Nya Älvsborg sedan 1719, säger Martin Tilander, fortchef.

Han berättar att det är få förändringar som har gjorts på fortet sedan uppbyggnaden. Under 1939 var det däremot flera kanoner som flyttades ut i på olika platser skärgården eftersom utvecklingen av radion gjorde det möjligt att sprida ut försvaret. Flera av kanonerna har idag flyttats tillbaka igen och totalt finns nu 14 stycken på plats.

Taket måste bytas

På fortets insida var väggarna en gång i tiden dekorerade med måleri och inredning. Golvet är i kakel och väggarna var tidigare klädda i grönt och gult.

– Visst är det stiligt? Det var väldigt estetiskt tilltalande här nere, säger Martin Tilander.

När fortet var aktivt värmdes det upp med luftburen värme men idag är det mellan 8 och 10 grader där nere. Dessutom är det vått och fuktigt eftersom taket läcker in vatten.

– För att Oscar ska sparas för framtiden måste vi byta taket. Vi måste lägga en ny beläggning på hjässan. Mellan 1955-2019 har det inte hänt ett smack i positiv bemärkelse på taket. Därför kommer våra väggar på sikt att försvinna av sig själva. Naturen kommer ta tillbaka berget, säger Martin Tilander.

Han berättar att fortets stiftelse jobbar tillsammans med Statens fastighetsverk, som äger marken, för att få ihop pengar till ett nytt tak.

– Gör vi inte det kommer vi inte kunna besöka Oscar om gissningsvis 20 år. Det kommer bara vara ett stort jävla hål i berget med lite kanoner på taket. Historien, känslan och verkligheten skulle vara borta.

– Våra besökare betalar hundra kronor i entré. Vi kan inte leva på de hundralapparna.

"Aldrig varit här innan"

En av dagens besökare var Alexander Gereonsson från Göteborg.

– Jag är väldigt historieintresserad och passade på att komma hit när det var besöksdag. Jag har aldrig varit här innan. Förra helgen var jag på Nya Älvsborgs fästning och idag tänkte jag flytta mig framåt i historien och besöka det här fortet.

Vad tycker du efter besöket?

– De har verkligen tänkt på det mesta i försvarsperspektiv med kanoner som täcker nästan alla vinklar. Det är svårt att förstå hur de kunde bygga det på så kort tid och ändå göra det väldigt hemtrevligt. Just nu är det väl inte det men det har varit det. Det är väldigt spännande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.