Omfattande fortkörning på Älvsborgsbron

Tio omhändertagna körkort under en timme. Så blev resultatet av tisdagsmorgonens hastighetskontroll på Älvsborgsbron.
– Jag tror inte att man har förstått att hastigheten är nedsatt av en anledning, säger Anders Schääf, tillförordnad chef på polisens trafiksektion i region Väst.

ANNONS
|

Under tisdagsmorgonen genomförde trafikpolisen i region Väst en hastighetskontroll på Älvsborgsbron, och bara under den första timmen tog polisen tio körkort och rapporterade 29 hastighetsöverträdelser.

– Det är väldigt många som inte hörsammar att hastigheten är nedsatt, säger Anders Schääf.

Mellan 16 april och 29 augusti genomförs underhållsarbete på bron, och hastigheten har därför sänkts till 40 kilometer i timmen. Trots detta har man uppmätt nästan det dubbla.

– Den högsta hastigheten vi har uppmätt hittills i dag är 79 kilometer i timmen. Men bron är ju en arbetsplats, så det handlar både om olycksrisken och ljudnivån för de som faktiskt arbetar här.

ANNONS

Rekordsiffror under 2020

Enligt siffror från Transportstyrelsen ökade antalet körkortsåterkallningar i Sverige under förra året med drygt 13 procent från 2019. Det motsvarar 41 603 körkort, varav nära en tredjedel utgjordes av fortkörningar eller liknande överträdelser.

Västsvenskarna är särskilt representerade i statistiken. Under 2020 var antalet återkallade körkort i Västra Götaland näst störst i Sverige på nästan 25 procent, och i augusti förra året var fartkameran på sträckan Bräckemotet — Eriksbergsmotet i Göteborg den kamera som dittills under året fångat flest fortkörare på bild. Närmare bestämt 4 239 stycken.

LÄS MER:Flera fordon i olycka vid Älvsborgsbron

Fortkörning är ett av de största trafiksäkerhetsproblemen i Sverige och ligger bakom omkring 30 procent av alla dödsolyckor. Hittills i år har 44 personer omkommit i trafikolyckor, enligt Transportstyrelsen.

– Det har tyvärr varit allt för många olyckor under den senaste tiden och det är ju det vi vill undvika, säger Anders Schääf.

”Var ute i god tid”

För att i största möjliga mån undvika att olyckor sker i trafiken uppmanar Anders Schääf de som ge sig ut på vägarna att åka hemifrån i god tid och ta det lugnt i trafiken.

– Ta det lugnt så sparar ni både pengar och stress. Det finns ingen möjlighet att ta igen någon tid i Göteborgstrafiken.

LÄS MER:Hanif Bali av med körkortet

ANNONS