Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Oklart hur många som följer råden om munskydd

Förra veckan skärpte Västra Götaland rekommendationerna om munskydd i kollektivtrafiken. Stockholm och flera andra regioner i landet har hängt på och fattat samma beslut. Här är det som gäller – men hur många resenärer som faktiskt följer rekommendationerna är fortfarande oklart.

Sedan 7 januari rekommenderas alla som är födda 2004 och tidigare att ha munskydd i kollektivtrafiken när det är trångt. Det gäller på vardagar under rusningstid, klockan 7–9 och 16–18.

Förra veckan kom nya besked från Västra Götalandsregionens smittskyddsenhet.

Man beslutade att skärpa rekommendationen, vilket innebär att man bör använda munskydd i kollektivtrafiken oavsett tid på dygnet ”så länge det råder utbredd samhällsspridning av covid-19”.

Det gäller fortfarande bara personer som är födda 2004 och tidigare.

Stockholm följer i Västsveriges fotspår

Även i andra regioner – Gävleborg, Sörmland och Uppsala – gäller numera liknande råd om munskydd i kollektivtrafiken vid alla tider på dygnet. Under tisdagen anslöt sig även Region Stockholm till den skaran.

”Trafikpersonalen hos våra entreprenörer har hittills beskrivit munskyddsanvändandet som lågt. Vi hoppas naturligtvis att fler ska ta till sig uppmaningen att använda munskydd när de åker kollektivt i Stockholms län, oavsett dag och tid på dygnet”, skriver Claes Keisu, pressansvarig för trafikförvaltningen i Region Stockholm, till GP dagen därpå.

Tror inte fler använder munskydd

Hur bra folk följer de nya, strängare rekommendationerna är fortfarande oklart. Det är först och främst upp till varje enskild person och resenär att ha med sig och använda munskydd.

Leif Dotevall, tillförordnad smittskyddsläkare i Västra Götaland, upplever inte att det har blivit en kraftigt ökad användning av munskydd.

– Vi har inte alls tillsyn i kollektivtrafiken, utan vi läser rapporter och ser själva – vi har ju ögon. Det här är ju en rekommendation, för vi är inte i det läget att man kan annat än mycket starkt rekommendera, säger han.

Är det tillräckligt många som använder munskydd i kollektivtrafiken i Västra Götaland?

– Nej, jag tror det är för få. Alldeles för få.

Enligt Sveriges länsstyrelser nationella rapporter varierar det väldigt mycket mellan Sveriges regioner gällande hur många som följer munskydds-rekommendationerna, allt från 10 procent till 70 procent av resenärerna.

Den senaste veckan har 14 av Sveriges 21 regioner rapporterat låg efterlevnad.

Västtrafiks stickprov: 46 procent har munskydd

Västtrafik gör emellanåt stickprov för att se hur många som följer råden. De senaste mätningarna gjordes visserligen innan de nya, regionala rekommendationerna meddelades.

– Det vi har sedan tidigare är att strax under hälften av resenärerna har haft munskydd, 46 procent, säger Henrik Kjellberg vid Västtrafiks presstjänst.

Han poängterar samtidigt att det handlar om just stickprover och inte en generell bedömning.

Länsstyrelsen Västra Götaland meddelar att de inte kontrollerar hur många som har munskydd. Inte heller i Stockholm har man några planer på att föra statistik över hur många resenärer som följer rekommendationen.

”Med tanke på SL-trafikens omfattning (SL står ensamt för hälften av den totala kollektivtrafiken i Sverige) är det helt omöjligt att sätta några tal på hur stor andel som använder munskydd. Vi gör ingen särskild uppföljning eller för statistik över hur resenärerna följer rekommendationen”, skriver Claes Keisu.

Fyra göteborgare om de nya rekommendationerna om munskydd:

Bild: Sanna Tedeborg
Bild: Sanna Tedeborg

Jag har det alltid på spårvagnen, inte för min egen skull men för alla andras.

Mirjam Schierscher, 39

Vet du vad som gäller?

Ja, att man ska ha munskydd hela tiden i kollektivtrafiken.

Använder du själv munskydd?

Jag har använt det sedan de började rekommendera det under rusningstid. Jag har det alltid på spårvagnen, inte för min egen skull men för alla andras.

Hur tycker du att efterlevnaden av munskyddsrekommendationerna ser ut?

Det är en minoritet som använder munskydd, tycker jag. Det känns lite meningslöst att jag använder det då. Jag tycker att folk bara borde göra det, det är ingen stor grej.

Bild: Sanna Tedeborg
Bild: Sanna Tedeborg

Min sambo är sjuksköterska så jag har fått det hemifrån att man ska ha det på sig

David, 28

Vet du vad som gäller?

Det är väl att man ska ha munskydd på platser där man inte kan hålla distans. Till exempel i kollektivtrafiken.

Använder du själv munskydd?

Ja, min sambo är sjuksköterska så jag har fått det hemifrån att man ska ha det på sig, inte för sin egen skull utan för andras. Det låter ju rimligt tycker jag. Jag har använt munskydd i alla fall sedan årsskiftet.

Hur tycker du att efterlevnaden av munskyddsrekommendationerna ser ut?

I dag känns det som om jag sett fler med munskydd, det kändes som det i morse i alla fall. Men annars känns det som om det har varit 50/50, lite dåligt egentligen.

Bild: Sanna Tedeborg
Bild: Sanna Tedeborg

Jag håller på det här med tvåmetersregeln

Tommy Ringsten, 69

Vet du vad som gäller?

Det vet jag, och jag håller på det här med tvåmetersregeln. Nu vill de ju att man ska ha munskydd oftare, förut var det ju under högtrafik. Men jag har gjort så att när vagnen är fullsatt så står jag kvar och väntar på nästa istället.

Använder du själv munskydd?

Nej, det gör jag inte. Det är väl inte fel att ha munskydd men det är ju en hel procedur, det är inte bara att ta på sig det. Råkar du klia dig innanför munskyddet och inte tänker på det, då ska du slänga det och sätta på nytt. Det är krångligt. Men kommer det en ny spridningsvåg gör jag det nog.

Hur tycker du att efterlevnaden av munskyddsrekommendationerna ser ut?

Tittar man runt omkring här så lyssnar ju folk på det. Det är upp till var och en hur de vill göra med munskydd. Jag känner mig inte mer eller mindre trygg om andra har munskydd. Jag känner mig trygg av att det inte är någon ansamling av folk på gator och torg.

Bild: Sanna Tedeborg
Bild: Sanna Tedeborg

Ibland är det hela bussar där ingen bär munskydd

Malin Pegenius, 45

Vet du vad som gäller?

Att ha på munskydd hela tiden på bussarna.

Använder du själv munskydd?

Ja, i kollektivtrafiken. Det har jag gjort sedan de nya rekommendationerna kom i förra veckan.

Hur tycker du att efterlevnaden av munskyddsrekommendationerna ser ut?

Ibland är det hela bussar där ingen bär munskydd. Och ibland är det lite bättre, men det är många unga som inte har det. Om det är det som krävs för att vi inte ska stänga ner landet, då är det väl inte för mycket begärt att ha på ett litet munskydd på bussen. Jag tycker att alla måste dra sitt strå till stacken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.