Okända och impopulära – göteborgarna om sina politiker

Göteborgs ledande politiker är betydligt mindre kända än sina föregångare och mindre populära än någonsin. Det visar en ny studie från SOM-institutet. Sju av tio tillfrågade känner inte till vem Axel Josefson är och på popularitet är kommunstyrelsens ordförande på minusnivå.

ANNONS
|

Sören Holmberg, professor i statsvetenskap, tycker att Axel Josefsons popularitetssiffror är ”uppseendeväckande låga”.

– Han har mycket, mycket lägre siffror än någon kommunstyrelseordförande någonsin tidigare haft. Han är visserligen ny, men han har verkligen startat på svaga siffror. Och det är samma med Jonas Attenius egentligen. Ingen socialdemokratisk ledare har gått in med så låga siffror.

Lång mätserie

Sedan 1994 har SOM-institutet vid Göteborgs universitet undersökt hur kända och hur populära de lokala politikerna är. Den nya studien som Sören Holmberg gjort ingår i boken Digitala är vi allihopa som släpptes under fredagen.

  • Studien visar att gruppledarna för stadens partier bara vid ett enda tillfälle under de 25 år som mätningarna genomförts varit mindre kända än i dag. Det var 2007 då den genomsnittliga kännedomen var 28 procent. I den nya mätningen är den 31 procent.
  • Göteborgs politiker har aldrig varit mindre populära än i dag. Snittpopulariteten är minus 3. Den lägsta siffra som tidigare noterats var noll, vid mätningen 2016.

När det handlar om hur kända politikerna är går studien till så att deltagarna får namnet på personen och ska kyssa för om de känner till den eller ej. Svarsbortfallet har växt de senaste åren, ungefär hälften av dem som får enkäten besvarar den aldrig.

ANNONS

– Så det är överskattade siffror. Om man gjorde en undersökning med alla göteborgare skulle resultatet vara ännu sämre, säger Sören Holmberg.

Wannholt mest känd

Av dagens gruppledare är Martin Wannholt (D) mest känd. 45 procent av de som svarat har uppgett att de vet vem han är.

Helene Odenjung (L) är tvåa med 40, Jörgen Fogelklou (SD) trea med 37.

Minst kända är Stina Svensson (FI) med 23 och Elisabet Lann (KD) på 19.

Göran Johansson som var S-ledare under 90- och 00-talet låg på siffror kring 80 procent.

– Han höll på länge och var en stor personlighet. Om man håller på länge så blir man mer känd, säger Sören Holmberg.

Om man undantar partiledarna och de tyngsta statsråden så har svenska politiker blivit mindre kända under de senaste årtiondena. Få känner i dag till lokala riksdagsledamöter, regionpolitiker eller lokala företrädare.

– En anledning är nog att konkurrensen har ökat – i dag har vi idrottskändisar, influencers och popartister. Det är mycket som konkurrerar om uppmärksamheten i offentligheten, säger Sören Holmberg.

Hur oroliga ska politikerna vara över det?

– De behöver inte vara särskilt oroliga. Vi har representativ demokrati som bygger på politiska partier. Det är inte de som innehar förtroendeposterna som är väsentliga, utan partiprogrammet. Men det är klart att det är en fördel när vi har mer individualistisk filosofi som vi har i dag, att individerna är kända.

ANNONS

Dagens Göteborgspolitiker är dessutom mindre populära än föregångarna. Sören Holmberg berättar att han hade tesen att det kunde bero på att de var mindre kända. Det vill säga att populariteten skulle öka efter hand.

Men så är det inte. Studien visar att det snarare är tvärtom. Populariteten har en tendens att minska.

Vad kan det bero på att dagens kommunalråd är mindre populära?

– Jag vågar inte spekulera, men eventuellt är det så att kraven ökat och att det gör att vi som medborgare kräver mer och bättre insatser av våra lokala politiker. Sedan kan man ju fundera på hur väl Göteborg skött sig, med broar och annat som inte blir byggt och Västlänken som man genomförde, trots att en majoritet av göteborgarna var negativa till den. Sådant spiller över på politikerna.

Fakta: Okända och impopulära

Så kända är dagens gruppledare

Siffran anger hur många som kryssat för att de känner till personen i en enkät.

Martin Wannholt (D) 45

Helene Odenjung (L) 40

Jörgen Fogelklou (SD) 37

Daniel Bernmar (V) 35

Karin Pleijel (MP) 34

Axel Josefson (M) 31

Emmyly Bönfors (C) 25

Jonas Attenius (S) 24

Stina Svensson (FI) 23

Elisabet Lann (KD) 19

Så populära är gruppledarna

Siffrorna bygger på en sammanvägning av enkätsvaren, där de svarande fått gradera personen från plus fem till minus fem. Sammanvägningen har multiplicerats med tio för tio för läsbarhetens skull.

Den första siffran är en totalsiffra, egna sympatisörer inom parentes.

Martin Wannholt (D) -1 (29)

Helene Odenjung (L) +3 (21)

Jörgen Fogelklou (SD) -16 (18)

Daniel Bernmar (V) -2 (29)

Karin Pleijel (MP) -2 (20)

Axel Josefson (M) -2 (14)

Emmyly Bönfors (C) -3 (19)

Jonas Attenius (S) 23 +1 (13)

Stina Svensson (FI) -2 (38*)

Elisabet Lann (KD) 19 -3 (10)

* Få svarspersoner.

Göran Johansson (S) hade 2006 +22 (35)

Källa: SOM-institutet.

LÄS MER:Familjen går först för Socialdemokraternas nya toppnamn

LÄS MER:Elisabet Lann tar över som KD:s kommunalråd

ANNONS