Nyutbildad personal i tusental – så stärktes IVA under coronapandemin

Över tusen personer snabbutbildades, framför allt till intensivvården, när bristen på utbildad personal blev påtaglig. Omställningen på Sahlgrenska var dock inte bara präglad av en vilja att ställa upp – utan också av oro.

ANNONS
|

Efter att de första covid-19-patienterna behövde intensivvård i mars gick det snabbt. Vårdbehovet ökade kraftigt och personal snabbutbildades på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Torben Nordahl Amorøe är sektionschef på simulatorcentrum, och kan nu se tillbaka på en vår då över 1 300 personer gick utbildningen som de satte upp.

– Det var en kaotisk situation, men vi gjorde så gott vi kunde. Vi hade tältet (fältsjukhuset, reds. anm.) och många andra saker som skulle upp snabbt. Det var en situation vi aldrig varit i förut, säger han.

LÄS MER:Ann Söderström om vården under våren med coronaviruset

Två dagars praktisk utbildning

Intensivvårdsavdelningarna (iva) på Sahlgrenska hade brist på personal redan innan de första smittade lades in, och snabbt blev problemet att bemanna tydligt.

ANNONS

Snabbutbildningen på simulatorcentrum, med föreläsningar och två dagars praktisk utbildning, påbörjades i mars. Bland de 1 300 som gick den, utbildades omkring hälften för att arbeta med patienter på iva.

– Ska man gå från vanlig sköterska till intensivvårdssköterska tar det ett år på universitetet, med praktikplats och så vidare. Det är klart att vi inte var i närheten av det, så det var en mycket praktisk introduktion där man fick prova på och ställa frågor. Sedan hade man absolut en hel del att lära när man väl kom ut.

Torben Nordahl Amorøe är överlag nöjd med hur snabbutbildningen funkat, även om han gärna hade lagt till ytterligare någon utbildningsdag: ”Men så var villkoren.”
Torben Nordahl Amorøe är överlag nöjd med hur snabbutbildningen funkat, även om han gärna hade lagt till ytterligare någon utbildningsdag: ”Men så var villkoren.” Bild: Anders Ylander

Att det behövde gå så snabbt, har det inneburit några risker för patienterna?

– Det var nödvändigt att skapa platser, så alternativet hade varit att inte få någon utbildning alls och gå bredvid. Då tror vi att det har varit en hjälp för både personalen som skulle in och personalen som tog emot dem, som är mycket belastad. Alternativet hade varit sämre.

LÄS MER:De är hjältarna på IVA – sjukvårdens sista utpost

Oro om man skulle räcka till

Personalen som snabbutbildades hade olika typer av grundutbildning inom vården, och även en del läkarstudenter lärdes upp. Hos de flesta fanns en viss oro, menar Torben Nordahl Amorøe.

– Man vill ofta ställa upp, men samtidigt är man orolig för om man ska räcka till. Man har inte varit inom intensivvården förut, undrar vad som kommer krävas av en och vill som sjukvårdspersonal göra sitt jobb perfekt, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Framför allt i början fanns också en oro för hur stort det här skulle bli, hur arbetsmiljön skulle vara och hur jobbet skulle gå ut över ens familj. Det gavs plats för att prata om det här också, och efter ett par dagar kändes det som att många var glada över att ha fått möjlighet att utbilda sig och bli tryggare i hantverket de skulle göra.

Bland övriga som utbildade sig på simulatorcentrum fanns bland annat hantverkare och ingenjörer, som behövde lära sig smittskyddsåtgärder för att kunna arbeta på covid-avdelningar, men också sjukvårdspersonal till andra vårdavdelningar.

LÄS MER:Cykelskjulet där kollegorna provtar varandra för coronaviruset

Långsiktigt problem att lösa

Utbildningen pågick en bit in i juni. Därefter har material packats ner för att simulatorcentrum ska kunna återgå till sin ordinarie verksamhet.

Tvådagarsutbildningen som gavs var tänkt att stötta belastade vårdavdelningar tillfälligt. Nu har fler kunnat återvända till sina ordinarie arbetsuppgifter.

Det var en brist på IVA-personal redan innan pandemin. Ser du något för att göra läget mer långsiktigt hållbart?

– Det är en fråga för personer lite högre upp än mig, men jag hoppas att många fått upp ögonen för hur viktig intensivvården är. Att fler får lust att utbilda sig, men också att vårt samhälle förstår att det behövs och att vi behöver betala dem för det hårda arbete de gör.

ANNONS

LÄS MER:Så behandlas de svåra coronafallen

Se inslaget nedan, från GP:s besök på simulatorcentrum i mars.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS