Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Klockan 14.00 under tisdagen uppmättes 33,3 grader i Göteborg, men framåt kvällen kom nyheten att temperaturen uppgått till hela 34,1 grader – ett nytt rekord. Bild: Andreas Olsson
Klockan 14.00 under tisdagen uppmättes 33,3 grader i Göteborg, men framåt kvällen kom nyheten att temperaturen uppgått till hela 34,1 grader – ett nytt rekord. Bild: Andreas Olsson

Nytt rekord: Varmaste dagen i Göteborgs historia

34,1 grader. Det pekade termometern på i Göteborg under tisdagseftermiddagen. Det innebär att det är stadens varmaste dag under hela 1900- och 2000-talet.
– Ingen nu levande människa har upplevt en varmare dag i Göteborg, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Under tisdagseftermiddagen uppmättes 34,1 grader, 0,3 grader varmare än värmerekordet från 1994.

I Göteborg har man därmed varit med om den hetaste dagen på minst 118 år.

– Ingen nu levande människa har upplevt en varmare dag i Göteborg. Så vitt jag vet har det inte varit varmare under 1900- och 2000-talet, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Det är så långt tillbaka mätningarna går. Det var någon gång mellan klockan 13 och 15 som temperaturen nådde sin höjd.

LÄS ÄVEN: I framtiden förutspås varmare somrar

Värmen är kännbar enligt polisen

År 1994 kunde man avläsa 33,8 grader i Göteborg. Det var då stadens högsta dokumenterade temperatur enligt Foreca.

– Jag satt precis och tittade lite på rekord i juli. Att det är såhär varmt är i sig inte något ovanligt. Men däremot att det har varit så jäkla varmt under så lång tid. Det är något ovanligt det, säger Ingrid Eronn, meteorolog på Foreca.

Även polisen märker att årets varmaste dag är här.

– Det ser man på ärendena som kommer in, det är mycket fylla, folk som däckar och trafikolyckor, folk är trötta, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson i region Väst.

Kallare under onsdagen

Men efter rekordvärmen dalar temperaturen. Onsdagen bjuder på värme, men inte på samma nivå som under tisdagen.

– Det blir inte de rekordartade temperaturerna utan det ser lite mer normalt ut. Det blir runt 25, 26 grader men om man åker in någon mil från kusten kan det bli 30 grader även imorgon. Det blåser lite västlig vind i Göteborg så där blir det svalare och ger en tydlig skillnad mot tisdagen, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

För den som hoppas på regn under tisdagskvällen är hoppet inte riktigt ute än.

– Vi har en front som ligger utanför västkusten och lite åskskurar utanför Bohuskusten och man kan inte utesluta att det blir någon skvätt över Göteborg, men det är mindre 50 procent chans skulle jag säga, säger Ian Engblom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.