Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Heiko, Junge
Bild: Heiko, Junge

Nytt fall av mässlingen i Göteborg

Ytterligare fall av mässlingen har uppmärksammats i Göteborg.
Enligt Peter Ulleryd, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland, har de flesta smittade personer haft kontakt med den första patienten som diagnostiserades den 10 december.
– Sannolikheten för att det blir fler fall är stor, säger han.

GP har i veckan kunnat rapportera om flera misstänkta fall av mässlingen.

Utanför entrén vid akutmottagningarna på Östra sjukhuset möts besökarna av extra vårdpersonal. Innan de kan gå in måste de svara på frågor om vaccinationsstatus och om de har några symptom som kan tyda på mässling.

Peter Ulleryd är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland och enligt honom är siffran på fredagen uppe i totalt tio fall.

– Det man kan säga är att det är en blandning av olika människor som har smittats, både barn och vuxna. I enstaka fall kan det bli komplikationer som kan göra att man blir sjukare, säger han.

LÄS MER: Mässlingen stoppas i dörren på Östra sjukhuset

"Kan ge bestående skador"

Han berättar att sjukdomstiden pågår normalt i en dryg vecka innan den sedan övergår till trötthet.

– Det här är den allvarligaste barnsjukdomen som finns, där komplikationer förekommer. Vi försöker smittspåra vid varje fall, säger han och fortsätter:

– De komplikationer som kan uppkomma kan vara öroninflammation eller lunginflammation exempelvis. Det som gör det hela otäckt är att man också kan få hjärninflammation som kan ge bestående skador.

Vid varje fall sker en smittspårning för att kunna reda ut var vederbörande kan ha fått sin smitta ifrån och vem fallet kan ha smittat i sin tur.

LÄS MER: Disa, 6 månader, fick vaccineras mot mässlingen efter utbrott

"Mässling är smittsamt"

Han berättar att de flesta smittade personer haft en påvisad kontakt med den första patienten som diagnostiserades den 10 december.

– Sannolikheten för att det blir fler fall är stor. Mässling är så smittsamt, det räcker att sitta i samma väntrum eller vistas i samma rum för att bli smittad, säger han.

Han tillägger att de flesta av de smittade personerna inte har behövt stanna på sjukhus.

– De är ett fåtal av de här personerna som ligger kvar på sjukhuset, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.