Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Abdirizak Waberi, Römosseskolans tidigare rektor och skolchef.
Abdirizak Waberi, Römosseskolans tidigare rektor och skolchef.

Nytt åtal mot Römosseskolans tidigare rektor

Nu väcker Ekobrottsmyndigheten ett nytt åtal mot Römosseskolans tidigare skolchef Abdirizak Waberi. 13 miljoner kronor som skulle gått till skolan ska ha slussats till Somalia och hamnat i hans egna fickor genom bluffakturor.
– En del av betalningarna för de osanna fakturorna har gått till skolledaren själv, hans resor med mera, och en del har gått vidare till framförallt två organisationer i Somalia, säger chefsåklagaren Henric Fagher i ett pressmeddelande.
– Jag förnekar, fakturorna är riktiga och överföringarna har jag gjort av ett syfte. Jag kan förklara allt, säger Waberi i ett förhör i juli.

Ytterligare ett åtal väcks nu mot Römosseskolans tidigare rektor Abdirizak Waberi, som tidigare varit riksdagsledamot för Moderaterna.

Han och ytterligare en person är misstänkta för grova ekobrott kopplade till bland annat Römosseskolan.

Misstankarna gäller grov förskingring och grovt bokföringsbrott mellan 2017 och 2021 och utöver Framstegsskolan, som styr Römosseskolan, rör utredningen Primus Utbildning och WKI Enterprises AB.

Abdirizak Waberi har haft inflytande över alla tre företagen och med hjälp av bluffakturor ska alltså Waberi ha slussat pengar som skulle gått till skolorna till sina egna bolag.

Enligt åtalet har cirka 13 miljoner kronor av den kommunala skolpengen använts för helt andra ändamål, bland annat har pengarna gått till Waberi själv och till organisationer i Somalia.

Enligt förundersökningsprotokollet ska pengar också ha gått till utlandsresor.

I utredningen har det inte kunnat klarläggas hur pengarna till Somalia har använts.

Waberi leder ett islamistiskt parti med kopplingar till Muslimska brödraskapet just i Somalia, enligt en granskning av GT. Även den andra personen som är misstänkt kan kopplas till den svenska grenen av Waberis parti, enligt förundersökningsprotokollet.

– En del av betalningarna för de osanna fakturorna har gått till skolledaren själv, hans resor med mera, och en del har gått vidare till framförallt två organisationer i Somalia, säger Henric Fagher, Henric Fagher, förundersökningsledare och chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Römosseskolans tidigare rektor åtalas för bokföringsbrott

LÄS MER: Skolinspektionen stänger Römosseskolan

LÄS MER: Förskolan Römosse tvångsstängs

Han menar att Waberi fört över 17,5 miljoner kronor från Framstegsskolan till Primus Utbildning och WKI Enterprises med hjälp av osanna fakturor för påstådda it-tjänster.

– I allt väsentligt har de osanna fakturorna inte svarat mot några it-tjänster alls, men under åren 2019 - 2021 har vissa begränsade it-tjänster faktiskt utförts av WKI Enterprises.

Åklagaren yrkar på att de båda misstänkta får näringsförbud och att Föreningen framstegsskolan i Göteborg ska böta minst fyra miljoner kronor.

”Gått ut över eleverna”

Enligt stämningsansökan ska brotten ses som grova eftersom det handlar om mycket pengar, att osanna fakturor och vilseledande bokföring använts, och att de pågått systematiskt över tid. De har också gått ut över elevernas rätt till grundläggande utbildning.

Ytterligare en person står åtalad. De båda misstänkta åtalades också i slutet av september för grova bokföringsbrott i Primus Utbildning.

Skolinspektionen har beslutat att Römosseskolan ska stängas. Bild: Anders Ylander
Skolinspektionen har beslutat att Römosseskolan ska stängas. Bild: Anders Ylander

Nu är alltså två åtal som rör grova ekobrott väckta mot Römosseskolans tidigare rektor.

Förra veckan stod det klart att de tre Römosseskolorna ska tvångsstängas, efter att Skolinspektionen drog tillbaka tillståndet att för att driva skolan.

Bakom skolan står Föreningen framstegsskolan i Göteborg, och myndigheten menade att männen i styrelsen inte gjort tillräckligt för att hindra de ekonomiska oegentligheter som pågått under flera års tid.

Det betyder att skolornas runt 600 elever tvingas byta skola.

GP söker Waberi för en kommentar. Både han och den andra misstänkta personen nekar till brott.

Själv menar Waberi att det är styrelsen som har försökt sätta dit honom och att fakturorna stämmer.

Texten uppdateras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.