Nya trygghetsprojektet – GP följde med Västtrafik och polisens volontärer på stan

Västtrafiks trygghetsvärdar informerar om trafik och försöker sprida trygghet, polisens volontärer nattvandrar – och sprider trygghet. På lördagen testade man för första gången att göra gemensam sak i vad som kan bli en framtida modell. GP hängde med ut under lördagskvällen.

ANNONS
|

Klockan är halv nio på lördagskvällen på Hisingens polisstation vid Vågmästaregatan. Ett 30-tal personer har samlats i ett mötesrum, varav 18 är polisvolontärer och sex är trygghetsvärdar från Västtrafik. Polisens volontärer är vanliga medborgare som gått igenom en kortare kurs och hjälper till med till exempel nattvandring och att hjälpa brottsoffer.

LÄS MER:Västtrafik och polisen i nytt samarbete – sätter in trygghetsvärdar

Utanför fönstret visar vädret några plusgrader och ett göteborgskt duggregn förstärker det redan mättade novembermörkret. Längst framme i mötesrummet står Mikael Folkesson, gruppchef för områdespolisen på Hisingen, och har en dragning inför kvällens övning.

– Här kan ni se de ”hotspots” i centrum nära kollektivtrafiken där vi har problem med våld i offentliga miljöer, säger han och visar en karta där bland annat Drottningtorget, Nordstan, området framför Domkyrkan, Grönsakstorget och Kungsportsplatsen är markerade.

ANNONS

Därpå går han igenom alla olika stadsdelar med inringade områden som kommer att vara i fokus under kvällens vandring. Det blir sex olika grupper med fyra personer i varje bestående av tre volontärer och en trygghetsvärd. En händelse som väntas påverka strömmen av ungdomar i kollektivtrafiken under kvällen är en rapkonsert med öppen scen i Tynnered dit det väntas 800 besökare.

– Mellan 23.30 och 01.00 väntar vi ett flöde av ungdomar som lämnar konserten. Det är bra för er med gula västar att vara vid de platserna dit de kommer, som Frölunda torg, och skapa trygghet, säger Mikael Folkesson.

Fredrik Eriksson (till höger), säkerhetschef på Västtrafik i samspråk med trygghetsvärden Andreas Hofsäss.
Fredrik Eriksson (till höger), säkerhetschef på Västtrafik i samspråk med trygghetsvärden Andreas Hofsäss. Bild: Mia Höglund

Tillkalla hjälp

En sak som polisbefälet understryker tydligt är att varken polisvolontärerna eller trygghetsvärdarna själva ska försöka ingripa vid pågående brott utan i stället tillkalla polis eller ordningsvakter.

– Och vid ett akut läge använd inte rakel för att anropa utan ring 112, säger han och syftar på kommunikationssystemet som bland annat polisen använder och som även volontärerna har tillgång till.

GP följer med en grupp som börjar kvällen med att färdas åt nordost från centrum räknat. När den större gruppen med volontärer och trygghetsvärdar samtidigt ska kliva på 6:ans spårvagn mot centrum vid Vågmästareplatsen får det en aningen komisk effekt: sannolikt i tron att det är biljettkontrollanter stiger snabbt 10-15 resenärer av vid den regniga hållplatsen – varav flera i Halloweenkostymer.

ANNONS

– Vi försöker annars undvika att gå i för stora grupper, tanken är att vi ska vara synliga och ha dialog med resenärer, säger Fredrik Eriksson, säkerhetschef på Västtrafik och en av initiativtagarna till samarbetet.

Lugn plats

Det första målet i den grupp GP följer med blir Olskrokstorget, som tillsammans med Redbergsplatsen är en av de ”hotspots” som pekas ut – just vid Redbergsplatsen har polisen Mikael Folkesson upplyst om att man haft återkommande problem med personrån. Men efter en vandring uppför Redbergsvägen till Redbergsplatsen framgår det att så här vid halv tio på kvällen är det synnerligen lugnt – den mesta aktiviteten är bredvid på Östra kyrkogården där myriader av gravljus tänts denna Alla helgons dag. Volontären Kathrine Farre går fram och börjar prata med resenären Ayan Celik som väntar på spårvagnen vid Redbergsplatsen.

– Jag kände inte till att ni fanns, säger Ayan Celik om polisvolontärverksamheten.

– Det här är faktiskt en otrygg plats, men själv har jag inte haft några problem. Jag är på väg hem nu efter att ha jobbat på Östra sjukhuset.

Under lördagskvällen slog polisens volontärer och Västtrafiks trygghetsvärdar påsarna ihop för att skapa trygghet – de ”gula västarna” mötte dock en rätt lugn inledning på Allhelgonakvällen och natten, kanske delvis som en följd av väderleken.
Under lördagskvällen slog polisens volontärer och Västtrafiks trygghetsvärdar påsarna ihop för att skapa trygghet – de ”gula västarna” mötte dock en rätt lugn inledning på Allhelgonakvällen och natten, kanske delvis som en följd av väderleken. Bild: Mia Höglund

Ska utvärderas

Kathrine Farre demonstrerar överhuvudtaget en betydande social kompetens – hon börjar prata med resenärerna på spårvagnen, vid hållplatserna och torgen. Med i gruppen är också hennes man Kjell R Johansson, även han volontär. Trygghetsvärden i denna grupp heter Andreas Hofsäss och är till vardags busschaufför i Trollhättan. Efter att ha följt med till Gamlestadstorget och tillbaka till Drottningtorget och Centralen konstaterar GP att vädret denna sena kväll haft en starkt avkylande effekt på de ”heta platserna” – här märks varken bus eller bråk.

ANNONS

Efter att nu testat samarbetet och sedan utvärderat det hoppas parterna att polisvolontärer och trygghetsvärdarna kan sättas in fem–sex gånger om året vid större händelser. Dessutom pågår ett projekt där trygghetsvärdarna ska utvidgas kraftigt för att kunna röra sig över hela regionen – ifall regionpolitikerna beslutar om att skjuta till de medel som krävs, vill säga.

ANNONS