Nya Palestinademonstrationer väntas 15 maj – polisen inleder särskild händelse

Flera manifestationer för Palestinas sak väntar under lördagen. Göteborgspolisen har därför valt att inleda en särskild händelse. Samtidigt är polisens uppmaning väldigt tydlig.
– Jag uppmanar alla: stanna hemma, säger polisens kommenderingschef Teodor Smedius.

ANNONS
|

Våldet i konflikten mellan Israel och Palestina har på nytt blossat upp under den senaste veckan och eskalerat för varje dag. Antalet döda i konflikten har fortsatt att öka. Ungefär 10 000 personer har flytt sina hem i Gaza. På fredagskvällen var dödssiffran efter Israels attacker i området 122 personer.

LÄS MER:Här är det senaste kring oroligheterna i Israel och Palestina

I början av veckan samlades flera hundra demonstranter i Göteborg i en manifestation för Palestinas sak. På lördag, 15 maj, är det dags igen.

Ett datum som är speciellt för många palestinier.

Dagen efter att Israel firar sin nationaldag och självständighet (14 maj) så infaller Al Nakba, vilket på svenska översätts till den stora katastrofen. Den symboliserar slutet på Palestina som brittiskt territorium och skapandet av staten Israel – början på konflikten mellan de två folkslagen i modern tid.

ANNONS

Polisen har därför valt att kraftsamla inför demonstrationerna.

– Vi har gått upp i särskild händelse i region väst. Det gör vi när det är lite svårt att överblicka läget och vi behöver kraftsamla. I morgon har vi information om att det dels kommer demonstreras i form av en bilkortege och dels genom en cykelkortege, säger Teodor Smedius.

Bil- och cykelkonvoj genom Göteborg

Demonstrationer väntas också på flera andra platser i landet under lördagen. För polisen finns det också ett dilemma mellan att väga de speciella regler som gäller kopplade till den så kallade pandemilagen i ena vågskålen och grundläggande demokratiska rättigheter i den andra.

– Vi förväntar oss inte några oroligheter. Men vi har den här utmaningen med en demonstrations- och yttrandefrihet som vi har i våra grundlagar. Samtidigt har vi begränsningar i form av den tillfälliga lagstiftningen. Det är värden som är på något sätt motstående, säger Teodor Smedius.

Uppfattningarna går isär

Osama Abdulhalim, ordförande för Al-Salam Föreningen i Angered samt Palestinska riksförbundet, är en av de som står bakom initiativet med en manifestation för Palestina under lördagen. Men hans bild av vad som fått grönt ljus av polisen skiljer sig från Teodor Smedius uppfattning.

– Vi har pratat med polisen som har sagt att det inte behövs tillstånd, säger Osama Abdulhalim. De (polisen, reds. anm.) kommer att köra med oss. De ville inte att vi skulle samlas efteråt bara. Men vi ska köra lugnt och fint och inte skapa några problem.

ANNONS

LÄS MER:Alice från Sverige i raketattackernas centrum

Teodor Smedius:

– Vi tror på kommunikation och dialog och det har vi haft med palestinska gruppen. Vi har inte gett någon tillåtelse att köra en bilkonvoj i form av en allmän sammankomst i Göteborg. Att åka och tuta och vifta med flaggor för Palestina är en allmän sammankomst och något sådant tillstånd har de inte sökt. Något annat tillstånd har vi inte gett, säger han.

Polisen: Inget som pekar på våldsamheter

Nakbadagen uppmärksammas årligen av palestinier runt om i världen, ofta genom demonstrationer.

I år är det extra känsligt med tanke på oroligheterna, menar Osama Abdulhalim.

– Det är mycket som händer i Palestina nu, det är en katastrof. Folk är nervösa och arga. Vi kan inte göra något med tanke på corona. Annars hade det blivit en stor demonstration, säger Osama Abdulhalim.

Vet du hur många bilar det blir imorgon?

– Jag vet inte. Det kanske blir 20, det kanske blir 100. När vi var i stan nu i veckan så bjöd vi inte in folk. Då trodde vi först att det skulle bli 20 personer, men det slutade med 250. Människor är arga, ledsna. De vill att något görs.

LÄS MER:Analys: Skakat Israel står inför ödesdigert vägval

Teodor Smedius, kommenderingschef.
Teodor Smedius, kommenderingschef. Bild: Robin Aron

Debatt utan nyanser

Många av de demonstrationer som varit i Göteborg och på andra platser har också blivit föremål för debatt. Vissa menar att polisen varit för undfallande, andra att polisen borde gå fram hårdare och om nödvändigt använda våld om så krävs för att upplösa demonstrationer. Men verkligheten är inte så svartvit, menar Teodor Smedius. Att bryta mot pandemilagen är ett bötesbrott och samtidigt måste polisen ta polislagens åttonde paragraf i beaktande. Ett ingripande ska vara ”försvarligt med hänsyn till åtgärdens syfte och övriga omständigheter”.

ANNONS

– Graden av våld måste stå i proportion till åtgärdens syfte. När vi ska ingripa och det handlar om ett bötesbrott så får vi inte slå ner demonstrationen med våld om de inte hörsammar oss. Det finns de som tycker att det bara är att bunta ihop och låsa in, men så enkelt är det inte, säger Teodor Smedius.

Fokuset för polisens del blir därför att försöka förmå demonstranterna att komma på andra tankar genom andra vägar.

– Det innebär inte att vi inte kommer ingripa. Vi kommer använda kommunikation och dialog och vid upprepade tillfällen försöka övertyga demonstranter om att det är dags att gå hem, att det är olagligt. Om man då fortsätter kan man bli omhändertagen, säger Teodor Smedius.

Vad är din uppmaning till de som tänker delta?

– Jag har en väldigt tydlig uppmaning. Polisen är opartisk och jag förstår att man kan vilja visa sitt missnöje med olika saker. Men nu har vi en pandemi. För att förhindra smittspridningen uppmanar jag alla att stanna hemma, säger Teodor Smedius.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS