Hans Nilsson blir ny vd för Göteborgs spårvägar från och med 2 september.
Hans Nilsson blir ny vd för Göteborgs spårvägar från och med 2 september. Bild: Göteborgs spårvägar

Ny vd för Göteborgs spårvägar vill utöva omsorgsfullt ledarskap

Han har lång erfarenhet som chef i trafikbolag och dagligvaruhandel – och har innan dess varit underrättelseofficer. Göteborgs spårvägars nye vd, Hans Nilsson, tar över en organisation som haft arbetsmiljöproblem.
– Jag är en resultatinriktad, coachande vd som tycker att ett omsorgsfullt ledarskap är viktigt, säger han.

ANNONS
|

GP har det senaste året skrivit mycket om Göteborgs spårvägar och de problem det kommunala bolaget har haft. Det har bland annat rört sig om en dålig arbetsmiljö och att två chefer fick gå efter larm om jäv och vänskapskorruption.

Tillförordnad vd för bolaget har Ingrid Larsson varit. Nu styrelsen hittat en permanent vd: Hans Nilsson, 52 år, med ursprung i Helsingborg.

LÄS MER:Vd:ns krisbrev efter GP:s granskning: "Mycket allvarligt"

”Organisationsbyggare”

– Han är en väldigt duktig organisationsbyggare. Vi behöver göra om kulturen på spårvägen. Det här bolaget har funnits i 140 år och ibland känns det som att organisationen är lika gammal. Ingrid Larsson har redan gjort ett bra jobb med att rensa upp, nu tar Hans Nilsson vid, säger Stefan Olinder, styrelseordförande på Göteborgs spårvägar.

ANNONS

– Hans Nilsson har en bred erfarenhet av flera olika branscher, men har de senaste åren jobbat i kollektivtrafikbranschen och gjort ett fantastiskt jobb. Vi har gjort djupintervjuer och har haft en personaldelegation – vi har varit helt eniga om den här rekryteringen.

LÄS MER:Här är visselblåsartipsen mot Göteborgs Spårvägar

Lyssnande ledarskap

Hans Nilsson själv betonar vikten av att lyssna av organisationen som chef och ledare.

– Jag jobbar tätt och nära medarbetare, jag är övertygad om att det är så du får goda kundresultat.

Den här organisationen har haft flera problem – vad kommer ditt ledarskap att betyda?

– Ställ frågan om en eller en och en halv månad. Jag börjar på måndag och jag kommer lyssna av organisationen och bygga en egen bild av den först. Jag kommer att åka med förare, vara med mekaniker och så vidare. På så sätt kan jag få en uppfattning om utvecklingsarbetet.

Vad lockade dig med Göteborgs spårvägar?

– Att komma tillbaka till ett spårtrafikbolag igen och vara med på den utvecklingsresa som Göteborgs spårvägar gör med Göteborgs stad och Västtrafik. Det finns ett 15-årigt avtal på plats som skapar stabilitet.

Den tillförordnade vd:n hade 101 450 kronor i månadslön, Hans Nilssons lön landar på 110 000 kronor.

ANNONS

Fakta: Hans Nilsson

Aktuell som: ny vd för Göteborgs spårvägar.

Ålder: 52 år.

Bakgrund: närmast utvecklingsdirektör på Keolis Sverige, tidigare vd och chefsroller på Deutche Bahn/Arriva och Abellio – totalt 15 år i transportbranschen. Tidigare vd och chefsroller i dagligvaruhandeln, bland annat Ica. Har även varit officer i försvarsmakten – kapten och underrättelseofficer vid Södra skånska regementet P7.

LÄS MER:Spårvagnsbolaget riskerar storböter för arbetsmiljöproblem

LÄS MER:Anklagelser om jäv och korruption mot Göteborgs spårvägar

LÄS MER:Åtta nya visselblåsartips mot Göteborgs Spårvägar

ANNONS