Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det uppmärksammade fallet där Alexandra knivhöggs till döds får en fortsättning i hovrätten.

Ny rättegång i Alexandra-fallet - åklagaren överklagar

Det blir en ny rättegång efter det dödliga överfallet på Alexandra på ett HVB-hem i vintras. Åklagaren har nu överklagat. Hon vill ha dådet klassat som mord - och gärningsmannen utvisad på livstid.

Det var den 25 januari som 22-åriga Alexandra Mehzer knivhöggs till döds på sin arbetsplats. Ytterligare en person, en ung man boende på anläggningen, attackerades också och var nära att skadas svårt.
Huggen slet sönder hans kläder.

Den misstänkte, en ensamkommande flykting som då påstods vara född 2000, greps i anslutning till händelsen.
Han hade under en längre tid mått psykiskt mycket dåligt, och HVB-hemmet i Mölndal var det enda som med kort varsel varit berett att ta emot honom.
Den 8 augusti dömdes den unge mannen i tingsrätten till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning och en tioårig utvisning ur Sverige.
Rätten ansåg det dock inte ha handlat om mord och mordförsök, utan rubricerade istället brotten som synnerligen grov misshandel, grovt vållande till annans död och försök till grov misshandel.

- Jag håller inte med där. Att den dödande skadan satt i benet är inte det enda man kan fokusera på. Med tanke på hur gärningen såg ut, är det för mig självklart att den är uppsåtlig. Alexandra trycktes upp mot ett vägg. Våldsförloppet mot henne upphörde inte och fortsatte dessutom därefter mot ytterligare en person, summerar kammaråklagare Linda Wiking.

Under fredagen lämnade hon in en överklagan, för att få målet uppflyttat till hovrätten.
Wiking menar alltså att den lägre instansen har "gjort en felaktig bedömning i uppsåtsfrågan gällande båda åtalspunkterna" och vill ha gärningsmannen fälld för mord och mordförsök.
Vidare anser åklagaren att tingsrätten också "gjort en felaktig bedömning gällande beslutet om längden på återreseförbudet".

En central fråga i målet har varit åldern på den misstänkte.
Domstolen stannade, efter diverse undersökningar, vid att den unge mannen var minst 18 år vid brottstillfället – och bestämde utifrån detta om ett tioårigt återreseförbud.
Linda Wiking hävdar å sin sida, med stöd av en så kallad tandmognadsbedömning, att han i själva verket 21,4 år gammal.
Utifrån den åldern vill hon att hovrätten, efter förhandling, dömer mannen till ett livstidsförbud att någonsin återvända till Sverige.
Åklagaren klagar emellertid inte på strafformen i sig, den rättspsykiatriska vården.

Även målsägandebiträdet, advokat Hans Gaestadius, har aviserat en överklagan. I hans fall handlar det om skadeståndsnivån, som i tingsrätten hamnade lägre än om brottet bedömts som uppsåtligt mord.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.