Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Ny jätteuggla i centrala stan

I timmar har den suttit och ignorerat envisa kråkor. En berguv – världens största uggla – är på besök i centrala Göteborg.
– Jag trodde det var en stor katt först, säger Martin Schütz om den oväntade besökaren.

I slutet av augusti fick en berguv nyfikna att färdas till Vasastan där den satt på en balkong i flera dagar. Intresset var stort för "Lilleman" som han kom att kallas, men tyvärr fick historien ett sorgligt slut. Fågelcentralen, en verksamhet som tar hand om skadade vilda fåglar, misstänkte att något inte stod rätt till med "Lilleman" som hämtades in för undersökning. Det skulle visa sig att fågeln sannolikt blivit påkörd och dog kort därefter.

Nu har ännu en berguv dykt upp på en central plats – i stadsdelen Nordstaden – och i nuläget finns inget som pekar på att den mår annat än prima.

– Vi bor ju mitt i stan och har balkong mot innergården allihop. Den sitter på taket och när jag såg den först trodde jag det var en stor katt, säger Martin Schütz, som bor i huset där ugglan hälsar på.

"Verkar fullständigt obrydd"

Fågeln har suttit på taket på huset i över två timmar vid lunchtid på söndagen.

– Trots att det är kråkor som hela tiden försöker jaga bort den verkar den fullständigt obrydd, säger Martin Schütz.

Fågelcentralen, som bekräftar att det är en berguv, menar att obryddheten inte är något ovanligt beteende för en berguv. Den kan sitta långt mer än ett par timmar och vara i sin egen lilla värld – oavsett enerverande kråkor. Berguvar är inte helt ovanliga i centrala Göteborg – för några år sedan häckade ett par under Nya Ullevis läktartak och kring staden finns det ett par berguvsrevir. Men det är dock ovanligt att man ser dem, enligt Fågelcentralen.

Otroligt kraftfulla fåglar

Berguvar är nattdjur som vilar på dagarna och jagar om natten. De häckar på klippstup och höghus kan bli som en klippa för dem.

– De är en av de absolut tuffaste fåglarna som vi har, säger Niklas Aronsson, redaktör för tidningen Vår Fågelvärld, i en tidigare intervju i GP.

– Den ger sig utan problem på andra rovfåglar och dödar dem. Det är otroligt kraftfulla fåglar. Det är världens största uggla och är väldigt tung och muskulös.

Vid 14-tiden på söndagen satt ugglan fortfarande kvar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.