Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En ny undersökning bekräftar att Västra Götalandsregionen fortfarande har färre fall av covid-19 än både Stockholm och Uppsala. Det berättade Karin Tegmark-Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten under fredagens pressträff. Här med Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef Socialstyrelsen. Bild: Jonas Ekströmer/TT
En ny undersökning bekräftar att Västra Götalandsregionen fortfarande har färre fall av covid-19 än både Stockholm och Uppsala. Det berättade Karin Tegmark-Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten under fredagens pressträff. Här med Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef Socialstyrelsen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ny coronaundersökning – Göteborg fortfarande långt efter Stockholm

Ett flitigt sportlovsresande föregick smittspridningen i Stockholm. Nu kan svenskarnas agerande i påsk få stor påverkan på situationen i bland annat Västra Götaland.
– Vi försöker ta lärdom nu och inte resa i Sverige, säger Karin Tegmark-Wisell på Folkhälsomyndigheten.

Spridningen av coronaviruset är fortfarande relativt låg i Göteborg. När, eller om, situationen kommer att bli värre är ännu oklart.

Under fredagen presenterade Folkhälsomyndigheten nya siffror som bekräftar hur långt efter både Stockholm och Uppsala som Västra Götalandsregionen ännu ligger.

Det handlar om en så kallad sentinelövervakning som i vanliga fall används för att mäta hur influensan sprider sig över landet. Läkare på vårdcentraler tar då prover på patienter som kommer in med luftvägssymtom och skickar dem vidare till Folkhälsomyndigheten. Nu används samma system för att i stället mäta förekomsten av covid-19.

– I Göteborgsregionen kunde man se att det rörde sig om fyra procent, säger Karin Tegmark-Wisell, chef för avdelningen mikrobiologi på myndigheten.

I jämförelse ligger Uppsala på 37 procent, Stockholm på 35 procent och Halland på 19 procent.

LÄS MER: Tegnell om smittspridningen i Göteborg: "Förstår oss inte riktigt på det"

Hon påpekar dock att det handlar om ett ganska litet stickprov av hela befolkningen.

– Det som man kan säga är att siffrorna är lägre i Västra Götalandsregionen jämfört med Stockholmsregionen. Men smittan finns där också. Det är väldigt viktigt att man också i Västra Götalandsregionen tar det på allvar.

LÄS MER: Verksamhetschefen på IVA avgår – står inte bakom ledningens beslut

"Hoppas att inga går på barer"

Övervakningen kan användas för att följa utvecklingen, men den säger inte något om vad som komma skall.

– Nej, den enda naturlagen är väl att det finns en stor mottaglighet i befolkningen. Men man kan inte tro att man är skyddad för gott, säger Karin Tegmark-Wisell och berättar att agerandet handlar om att vinna tid för att på sikt kunna få fram vaccin och läkemedel.

Kan man se vad som föregår en ökad smittspridning? Är det något man ska hålla utkik efter i Göteborg?

– Det som föregick i Stockholm var ett omfattande resande på sportlovet till olika regioner i världen. Det är där vi försöker ta lärdom nu och inte resa i Sverige, säger hon och berättar att befolkningens agerande under påskhelgen kan få ett stort värde.

– Ja, det är viktigt att man undviker att beblanda sig och förflytta smittan i landet som uppenbarligen skedde då. Nu finns det en annan medvetenhet om att skydda sig. Jag hoppas att inga går på barer och blåser i samma visselpipor som man gjorde i Alperna med mera.

LÄS MER: Så många intensivvårdsplatser finns i Västra Götaland

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

FAKTA: Klart färre fall av covid-19 i Göteborg än i Stockholm

Folkhälsomyndigheten använder vanligtvis sentinelövervakning för att se hur influensan sprider sig över landet. Prover från personer som kommer in till vårdcentraler med luftvägssymtom skickas då in till myndighetens databas. Då influensan minskat kraftigt används samma system nu istället för övervakning av covid-19.

Viktigt att veta är att det handlar om ett ganska litet stickprov av hela befolkningen.

Det är dock stora regionala skillnader i antalet upptäckta fall.

Uppsala:

37 procent

Stockholm:

35 procent

Halland:

19 procent

Västra Götaland:

4 procent

Skåne:

4 procent

I genomsnitt över landet dubblerades antalet positiva fall. Vecka 13 testades 7 procent av patienterna positivt för covid-19. Vecka 14 var antalet 14 procent.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.