Nu vill kommunen inte hyra tillfälliga bostäder i Frihamnen längre

Det är för sent och för dyrt. Kommunen vill inte längre hyra tillfälliga bostäder för nyanlända i Frihamnen.

ANNONS
|

När GP först berättade om planerna att bygga 1000 tillfälliga bostäder i Frihamnen var tanken att de skulle stå klara för inflyttning sommaren 2016.

Eftersom delar av Frihamnen inte ska bebyggas permanent förrän om minst 15 år såg det kommunala bolaget Älvstranden utveckling, som sköter exploateringen av området, en möjlighet att lätta på trycket på bostadsmarknaden.

För att få en bra mix beslutade man att ungefär en tredjedel av bostäderna skulle bli studentbostäder, en tredjedel användas som företagslägenheter och en tredjedel gå till nyanlända.

Kraftigt försenat

Behovet är minst lika stort som när planerna drogs upp – men nu hänger det kraftigt försenade projektet i luften.

ANNONS

– Vi tittar över olika alternativ och hur vi ska gå vidare, för att sedan förankra i vår styrelse. Men inget är beslutat, säger Ulrika Palmblad, chef fastighetsutveckling Älvstranden Utveckling.

Det är oklarheter kring uthyrningen till nyanlända som ändrat förutsättningarna. Tanken var att kommunens fastighetskontor skulle hyra den tredjedelen av bostäderna under en 15-årsperiod, för att i sin tur hyra ut till nyanlända. Fastighetsdirektör Martin Öbo berättar att beslutet byggde på att en maxhyra på 3500 kronor per kvadratmeter och år samt att bygget påbörjats senast under andra kvartalet i år.

– Men det har spruckit på båda punkterna – det blir dyrare och tiden glider iväg. De har inte ens bygglov än, säger han.

Därför har fastighetskontoret meddelat att man inte kommer att teckna något hyresavtal.

Mattias Jonsson (S), ordförande i Älvstranden utveckling, säger att en starkt bidragande orsak till att man hamnat i den här situationen är att bygglovet dragit ut på tiden.

– Det skulle ta tio veckor, men det har tagit över ett år.

Kamne: "Måste veta att det håller"

Ulf Kamne (MP) var fram till för ett par veckor sedan ordförande i byggnadsnämnden. Enligt honom har bygglovshanteringen inte varit helt enkel. Byggnadsnämnden har behövt kompletteringar från exploatören vad gäller bland annat tillgänglighet. Dessutom finns frågetecken kring bullerreglerna med anledning av bygget av den nya Hisingsbron.

ANNONS

– Det går ju inte att säga "äh, vi tycker att det verkar lämpligt" och dela ut ett bygglov. Nästan alla bygglov överklagas, så vi måste veta att det håller, säger Ulf Kamne.

Tror bostäderna byggs

Som det ser ut i dag är man tvungen att ange redan när man söker bygglov vilka grupper som kommer att bo i bostäder som byggs på temporärt bygglov. Men den 1 maj träder en ny lagstiftning, som ökar friheten på den punkten, i kraft.

Det är ett av skälet till att Mattias Jonsson ändå utgår i från att bostäderna kommer att byggas. Det skulle ge andra möjligheter att i efterhand bestämma vem som kommer att bo där.

– Om de bygger är vi beredda att ta upp diskussionen igen, säger Martin Öbo.

Och om det är samma prisbild då?

– Det är en hypotetisk fråga. I så fall måste vi gå tillbaka till nämnden och höra om de är beredda att betala mer.

Inga tillfälliga bostäder för nyanlända klara

Inte heller någon av de andra tillfälliga bostäderna för nyanlända som det planerats för i Göteborg står klara. De som kommit längst är ett femtiotal lägenheter vid Askimsviken. Om allt går enligt planerna kan de vara klara vid årsskiftet.

ANNONS