Upprustning på gång.
Upprustning på gång.

Nu töms Näckrosdammen

ANNONS
|

Anblicken är allt annat än idyllisk för den som av en händelse kommer strosande från Artisten på väg mot humanistiska biblioteket. Den anrika Näckrosdammen, som en gång anlades till Jubileumsutställningen i Göteborg 1923, håller på att tömmas på vatten. Vid en första anblick liknar dammen nu mest en sorglig gyttjepöl omgärdad av stora högar jord, kvistar och sly. Ute i vattnet står en grävmaskin med skopan nedsänkt under ytan.

Många förbipasserande har oroligt stannat till och undrat vad som ska hända med dammen i hjärtat av Renströmsparken. En damm som både omsjungits av Nationalteatern i låten Bängen trålar och som spelar en central roll i Annika Thors ungdomsroman Näckrosdammen.

ANNONS

– En del har till och med trott att dammen nu ska tas bort för att ersättas med en station längs Västlänken, skrattar parkarbetaren Aleksandra Dosenovic.

– Men så är det självklart inte. Tvärtom rensar vi dammen och gör den fin, och fixar med miljön runt omkring. Vi har planterat en massa lökar med maskin, så intrycket ska bli att tulpaner rinner nerför sluttningarna till våren.

Upprustning

Det rör sig om en omfattande upprustning av den länge eftersatta dammen med näraliggande parkområde där äldre planterade träd tronar intill väldiga rhododendronbuskar.

– Det var nog säkert nittio år sedan en omfattande renovering gjordes av dammen, konstaterar Aleksandra Dosenovic. Det har kort sagt aldrig gjorts förut.

Arbetet påbörjades för två veckor sedan och den senaste veckan har dammen långsamt tömts på vatten.

– Den har vuxit igen eftersom den inte skötts ordentligt. Näckrosorna är helt invasiva och har tagit över.

Omfattande grävarbete utförs nu för att kunna återskapa den ursprungliga vattenspegeln och förebygga framtida igenväxning.

Ska göteborgarna kunna åka skridskor på Näckrosdammen igen som förr i tiden?

– Det får vi se, men tanken är i alla fall att minska ner på näckrosbeståndet och få en öppen spegelyta.

Träd och buskar runt dammen kommer att glesas ut för att ge mer ljusinsläpp. Åtgärden ska också göra området säkrare. Nya sittplatser kommer att ordnas närmare dammen, två nya bryggor byggs och trappan mot Lennart Torstenssonsgatan renoveras. Arbetet kommer att pågå i höst och vinter.

ANNONS

ANNONS