Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu ska Lillhagens sjukhus rivas

Fram till sommaren 2016 kommer Lillhagens mentalsjukhus att rivas. På området ska byggas bostäder.

Ett av Sveriges största mentalsjukhus på sin tid kommer att rivas till grunden.

Från oktober i år till sommaren 2016 kommer de vita åttavåningshusen och landmärket att försvinna.

En ny detaljplan för hela sjukhusparken kommer att arbetas fram och ska ge plats för olika typer av bostäder.

Det kommer att bli cirka 600 nya bostäder, en mix av flerbostadshus, radhus och kedjehus, enligt ett pressmeddelande från Lokalförvaltningen.

Byggstarten av nya bostäder är 2015. Först ut för nybyggnation är själva rivningsområdet i söder som heter Ekparken och Hökällas höjder. År 2025 beräknas de sista bostäderna för området stå klara.

När mentalvården var som störst på 1970-talet vårdades 2 000 patienter per dygn på Lillhagsparkens sjukhus.

De två vita höghusen var de sista byggnaderna bland flera vårdpaviljonger som uppfördes.

Lillhagens sjukhus har en lång historia. 1927 beslutade Göteborgs stadsfullmäktige att uppföra ett sjukhus för psykiskt störda, sjukhuset fick namnet Lillhagen och skulle rymma 900 patienter.

Sjukhuset skulle i terapeutiskt syfte bedriva odling och trädgårdsskötsel och förfogade därför över cirka 70 hektar mark. Sjukhuset invigdes 1932.

Sjukhuset blev snart överbelagt och 1938 tillkom en ny vårdavdelning samt ett annex för 41 kvinnliga patienter som var lugna och lättskötta. Dessa vårdades från 1939 i den moderniserade gamla huvudbyggnaden till herrgården Lärjeholm. Ett sekundärsjukhus vid Floda säteri för manliga patienter, togs i bruk 1953. År 1956 beslöt stadsfullmäktige om att låta uppföra en intagningspaviljong samt nya lokaler för arbets- och sysselsättningsterapi. Antalet platser var då 1 300, fördelat på fyra kliniker.

Under 1940-talet började man använda moderna behandlingsmetoder och psykofarmaka. Lillhagens sjukhus var en av pionjärerna inom detta område.

Under 1970-talet expanderade Lillhagens sjukhus och uppförde en ny klinikbyggnad, invigde en ny stor vårdpaviljong med mera.

Under 1980 och 90-talen började man avskaffa de stora mentalsjukhusen och avdelning efter avdelning flyttade till Sahlgrenska sjukhuset och Högsbo sjukhus.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.