Nu ska Göteborgs bästa byggnadsverk utses

Det byggs i Göteborg. Förra året färdigställdes en rad olika arkitekturprojekt och nu ska det bästa av dem utses. Sju objekt har nominerats till utmärkelsen bästa byggnadsverk 2021.

ANNONS
|

Det är en stor variation på byggnadsverken som nominerats till kampen om titeln som fjolårets bästa. Bland de utvalda finns kontorshus, en förskola och en nybyggd bro som kan kamma hem vinsten.

– Det är stor variation på bidragen. Alla som nominerats håller en hög nivå och har bedömts vara intressanta, säger Mattias von Geijer, som jobbar som arkitekt på stadsbyggnadskontoret i Göteborg.

Priset för den som utses till Bästa byggnadsverk 2021 består av en plakett och 10 000 kronor som ska användas till ”konstnärlig utsmyckning” eller ”annat som kan komma till glädje för andra”.

– Med priset lyfter vi fram ett byggnadsverks totala kvaliteter, inte bara utformningen, säger Helen Thomasson som är sekreterare för juryn.

ANNONS

Det är en anrik tävling med många år på nacken. När priset delades ut för första gången år 1965 kom pengarna från grosshandlarparet Per och Alma Olsson som i sitt testamente donerat 100 000 kronor till Göteborgs stad. I deras minne ville de att pengarna skulle användas till att utse just fjolårets bästa byggnader i Göteborg.

– I originalformuleringen står det att priset ska gå till förebildlig arkitektur som bäst uppfyller krav på estetisk utformning och hygien. Det har vi valt att tolka på ett annat sätt idag än då när vi instiftade priset, nu ser vi att det ska vara förebildligt och hållbart, säger Mattias von Geijer.

De platser som utsetts har valts ut från förslag som kommit in både från allmänheten liksom från branschmänniskor. Prisutdelningen kommer att hållas på Börsen den 12 december klockan 12.00.

I juryn finns fem stycken ”konstförståndiga ledamöter" som utsetts till att avgöra tävlingen.

LÄS MER:Se bilderna på Volvos nya jättebygge

LÄS MER:Hulter (S): Arkitekturen ska göra göteborgarna glada

LÄS MER:Här är alla villor som gör upp om titeln ”Årets hus”

ANNONS