Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Sommaren 2016 fylldes Slottskogen av tusentals pokemonjägare. Den kommande sommaren slipper de slösa på sin egen surf då gratis wifi-uppkoppling kommer att erbjudas i stora delar av parken. Bild: Tomas Ohlsson
Sommaren 2016 fylldes Slottskogen av tusentals pokemonjägare. Den kommande sommaren slipper de slösa på sin egen surf då gratis wifi-uppkoppling kommer att erbjudas i stora delar av parken. Bild: Tomas Ohlsson

Nu ska göteborgarna få gratis wifi i Slottsskogen

Från och med den 1 maj så kommer Göteborg Energi att erbjuda gratis wifi via hotspots i de centrala delarna av Slottsskogen.
– Vi är partner till flera stora evenemang i Slottsskogen och istället för att dra in tillfälliga lösningar varje år är det mer kostnadseffektivt med en permanent lösning, säger Anette Myrheim på Göteborg Energi.

Arbetet med att gräva och dra fram fiberkablar från stadsfibernätet har genomförts under våren och är ett samarbete mellan Göteborg Energi och Göteborgs stad.

Från accesspunkter på sju olika stolpar som har satts upp i Slottsskogen så kommer besökarna i parken från och med maj kunna koppla upp sig gratis via sina mobiltelefoner, läsplattor och datorer.

Anette Myrheim är kommunikationsdirektör på Göteborg Energi som står för notan för projektet. Hon berättar att kostnaden för arbetet och infrastrukturen ligger på omkring 470 000 kronor. Utöver det tillkommer en driftskostnad på knappt 9 000 kronor i månaden.

"Fin service till göteborgarna"

Då Göteborg Energi som partner till stora evenemang som till exempel Göteborgsvarvet tidigare har tagit fram tillfälliga lösningar för att kunna förse Slottsskogen med internet, menar hon att en permanent lösning i längden är mer kostnadseffektiv.

– Sedan tycker jag också att det är en fin service till göteborgarna, säger hon.

Ronny Jonasson på Göteborgs stadsfibernät förklarar att de så kallade accesspunkterna kommer att sitta på stolpar omkring tre till fyra meter upp i luften. Färgen och utformningen på stolparna berättar Jonasson har anpassats för att de ska smälta in så bra som möjligt i den befintliga parkmiljön.

Ronny Jonasson berättar fortsatt att bandbreddskapaciteten i området ligger på 10 000 mbit i sekunden vilket innebär att det trådlösa nätet kommer att vara tillräckligt starkt för att ett par tusen personer ska kunna använda det samtidigt.

– Initialt har vi räknat på en dimensionering som räcker för omkring 20 000 personer under ett evenemang. Då räknar vi inte med att alla är uppkopplade samtidigt utan att omkring 10-20 procent är det, säger han.

Kan arbeta på "coronasäkert avstånd"

Vid ännu större evenemang säger han att det är möjligt att tillfälligt utöka kapaciteten genom fler så kallade accesspunkter.

En vanlig dag i Slottsskogen ska nätet utan några problem vara tillräckligt starkt för att användas till både vardagssurfande och distansarbete.

– Oh ja. Både du och jag kommer att kunna sitta där och jobba på coronasäkert avstånd, säger Ronny Jonasson.

De sju accesspunkterna har framför allt placerats i området runt den stora grönytan nedanför Björngårdsvillan och grönytan mellan Stora dammen och Säldammen i Slottsskogen.

Det kommer inte att krävas något lösenord för att ansluta till nätet, men det kommer däremot likt det finns på bibliotek och andra delar av Göteborgs stadsfibernät att finnas ett filter som begränsar användarna från att surfa in på vissa sidor som kan ha olagligt innehåll.

– Nätet ska inte kunna användas på ett otillbörligt sätt, säger Ronny Jonasson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.