Nu fylls plaskis med vatten – lockar redan tidiga badgäster

Sommarvärmen har äntligen kommit till Göteborg – och ett svalkande dopp kan rädda dagen. Nu öppnar snart den klassiska plaskdammen i Majorna för året, och vissa har redan smygstartat.
– Det är redan barn där som är igång och leker, säger Morgan Davidsson, avdelningschef på Park- och naturförvaltningen i Göteborg.

ANNONS
|

Plaskdammen vid Mariaplan som sakta fylls med vatten är ett sommartecken lika solklart som svenska jordgubbar och Lotta på Liseberg. Och på måndagen var det så äntligen dags. Kommunen vred på både brandslang och aggregat, och svalkande vatten började så sakteliga strömma ut i bassängen.

– De har kört igång och fyller den med vatten i denna stund. Det är en hel del vatten som det handlar om, men i morgon är den ordentligt fylld och i full gång, säger Morgan Davidsson, avdelningschef för skötsel och anläggning på park- och naturförvaltningen.

LÄS MER:Majorna och Linné har blivit varumärkesplojar

Färdigfylld lagom till 22-gradig värme

Vädergudarna tycks dessutom ha haft koll på kommunens planering, och varit dem behjälpliga. 250 000 liter vatten ska pumpas ut i plaskdammen, i folkmun kallad ”Plaskis”, innan den är helt fylld. Då väntas termometern visa uppåt 22 grader i Göteborg.

ANNONS

– Vi fyllde på plaskdammen i Angered och den på Odinsplatsen i förra veckan, så nu finns det snart tre stycken att svalka sig i, säger Morgan Davidsson.

Var det en självklarhet att öppna dem i år med tanke på pandemin?

– Jag har inte hört något om att de inte var tänkta att öppna i år. Det är såklart alltid utmanande, det här med avstånd och trängsel, på alla anläggningar och badplatser. Man får lita på att folk håller sig till Folkhälsomyndighetens gällande rekommendationer, säger Morgan Davidsson.

”Svårt att hindra folk”

Strax efter lunchtid på tisdagen ska plaskdammen i Majorna vara helt fylld och badklar. Men redan på måndagen, när dammen precis börjat fyllas på, dök det upp besökare som ville smygstarta.

– De är där redan nu, fast det rätta är egentligen att avvakta tills den är helt fylld och alla filter går på. Men det är ju svårt att hindra folk, säger Morgan Davidsson.

ANNONS