Nu får älven sitt svar på elsparkcykeln

Snart kommer det gå att paddla ut med en kajak från en av de fyra kajakomater som ska öppna i Västsverige i början av mars.
– Du låser upp kajaken med telefonen för att hyra en kajak och kan sedan ge dig ut på vattnet, säger Richard Öhman, grundare för Point 65 Sweden, som är företaget bakom kajakomaten.

ANNONS
|

Point 65 Kayak Centers driver redan i dag ett 20-tal bemannade kajakuthyrningar runt om i Sverige och kommer nu att öppna tre obemannade stationer i Göteborgsområdet och en i Kinna, vilket GöteborgDirekt tidigare rapporterat om.

– Vi har fokus på att få de fyra första stationerna på plats först här nu, men i slutändan siktar vi på att det ska finnas fem till tio kajakomater på olika platser runt om i Göteborg, säger Richard Öhman.

Hyr via app

Kajakuthyrningen kommer att ske genom en app och kajakerna är utrustade med en flytväst. Uthyraren får också ett mejl med instruktioner om hur kajaken körs på ett säkert sätt.

ANNONS

LÄS MER:Brunnsparken får elektriska hyrbåtar i vår

De fyra första obemannade kajakomaterna kommer att finnas i Lilla Bommens hamn, på Vrångö och i Långenäs i Göteborgsområdet och en i Kinna.

Det är uthyrningen vid Lilla Bommen som kommer att öppna först.

Vi förväntar oss inte att någon kommer att pendla med kajak

– Det fungerar så att man bokar sin kajak och betalar med kort via en app, där man kan välja ort och vilken typ av kajak som man vill hyra samt datum och start- och sluttid.

Kajaksäsongen sträcker sig från någon gång i mars till mitten av oktober och under den perioden kommer man alltså kunna hyra en kajak.

Richard Öhman tror däremot inte att kajakerna kommer att konkurrera med kollektivtrafiken.

Fritidsaktivitet

– Vi förväntar oss inte att någon kommer att pendla med kajak utan det här är en fritidsaktivitet för att komma ut i naturen och göra någonting utöver det vardagliga.

Det är första gången man testar på att ha obemannade stationer i Sverige.

– Det är nytt men det kommer inte att vara så annorlunda mot våra bemannade stationer eftersom vi ändå inte följer med de som hyr kanoter ut – utan de hämtar bara upp dem hos oss. Däremot kommer kanoterna behöva tillsyn mellan uthyrningarna. Vi har tänkt mycket på säkerheten.

ANNONS

Richard Öhman säger att de kommer att uppmana människor att ta med vissa saker som behövs under en kajaktur och att man inte ska paddla ensam om det är för kallt i vattnet samt att man inte ska hålla sig för långt från strandkanten och inte ge sig ut i trafikerade farleder.

– Man behöver inga förkunskaper. Allt får göras med omdöme såklart. Sedan kör man väldigt långsamt i två till tre knop. Det är promenadhastighet så det är inte så stor risk för olyckor.

ANNONS