Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Luktar lagård". Lars Person var en av många som passade på att insupa Svinrövens doft under helgen. Bild: Olof Ohlsson

Nu doftar det Svinröv i Botaniska

Under helgen luktade det kadaver i Botaniska trädgården. Det var Svinröven som slagit ut i full blom.

Svinröven, eller Fläckkallan som den egentligen heter, har både sitt utseende och sin odör att tacka för det mindre smickrande smeknamnet. Den ser nämligen ut som en grisrumpa och sprider en tämligen oangenäm lukt runt sig.

– Vad som är roligt med Svinröven är att den har den här strategin att sprida en stank av dött djur. Kolven i blomman blir tio grader varmare än sin omgivning och kan på så sätt stinka både länge och ordentligt, säger Åsa Krüger, vetenskaplig intendent och botanist på Göteborgs botaniska trädgård.

Men varför luktar den egentligen? Enligt Åsa Krüger handlar det om en sorts jaktteknik för att locka till sig spyflugor.

– Svinröven vill att flugorna ska komma och lägga sina ägg i dem, vilket de vanligtvis gör i kadaver. När flugorna är inne i Svinröven stängs den och flugorna kan inte komma ut på ett dygn. Den är läcker på det sättet. Den erbjuder inte sina pollinatörer någonting, de blir bara totalt lurade, säger hon.

I Tropikhuset flockades besökarna under helgen för att få en glimt av den ovanliga blomman. Två av dem var Lars och Carina Person. Men de höga förväntningarna på Svinröven infriades inte riktigt. Eller snarare, förväntningarna på blommans odör.

– Den luktar inte så mycket. Men sticker man näsan nära den här pinnen så känner man en svag doft av lagård, konstaterade Lars Person.

Svinröven har en kort blomningstid på två dygn och peakar i doft när den vill locka till sig flugorna. Men för den som missade blomningen under helgen så kommer det en ny chans. Botaniska har nämligen en Svinrövsplanta till som även den har knoppar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.