Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu avgörs striden inom S

Ann-Sofie Hermansson tvingas lämna posten som Socialdemokraternas gruppledare i kommunstyrelsen. Hon röstades bort av en stor majoritet i kongressen.
– I och med kongressens beslut är det bara att gå vidare, säger Ann-Sofie Hermansson efter beskedet.

Ann-Sofie Hermansson tvingas lämna posten som gruppledare för kommunstyrelsen efter att ombuden från lokala S-föreningar, liksom distriktsstyrelsen som också hade rösträtt, fällde henne på en extrainsatt kongress på Folkets hus på söndagen.

En stor majoritet ville se hennes avgång: 197 röster mot 49.

Under en presskonferens efter beskedet berättade Ann-Sofie Hermansson själv att det såklart svider, men att hon accepterar kongressens beslut. Hon kommer lämna alla sina politiska uppdrag.

– I och med kongressens beslut är det bara att gå vidare.

Hon säger att hon trots allt inte ångrar att hon tog fajten.

– Ibland i livet får man ta en rejäl fajt för det man tror är rätt och riktigt. Och det gjorde jag. Men jag kan ändå se mig i spegeln ikväll och tycka att jag stod upp för det som jag tyckte var rätt.

En enda punkt fanns på dagordningen på söndagens extrakongress: "Fråga om entledigande av vår gruppledare i kommunstyrelsen".

I styrelsen förslag till beslut ger styrelsen sin bakgrund: "Efter att under en längre tid gjort upprepade försök att lösa de problem som funnits hamnade distriktsstyrelsen i ett läge där bedömningen gjordes att situationen var ohållbar."

Mötet hölls bakom stängda dörrar och avslutades med en sluten omröstning.

Distriktsstyrelseordföranden Anna Johansson säger att de senaste veckorna har varit fruktansvärt tunga för alla inblandade. Samtidigt är hon lättad över att den här delen av processen är över.

– Det betyder inte att vi inte har en situation att hantera efter det här, men det är en lättnad att vi åtminstone kan lägga det här bakom oss, för det har varit en väldigt stark anspänning självklart.

Hon säger att det är positivt att utslaget blev så pass tydligt.

– Jag tror att det hade varit ännu jobbigare att hantera om det hade varit ett ännu jämnare utfall.

Enligt Anna Johansson har distriktsstyrelsens utgångspunkt varit att frågan varken ska avgöras offentligt eller på en kongress.

– I grunden är det här en kandidatförsäkran som säger att när styrelsen inte längre har ditt förtroende så lämnar du ditt uppdrag.

Läka ihop partiet

Anna Johansson säger att de nu behöver lägga mycket kraft på att läka ihop partiet och få medlemmarna att åter känna engagemang och arbetsglädje.

Vilken blir den största utmaningen framåt?

– Jag tror att få tillbaka ett engagemang och en glädje i partiarbetet kommer vara den internt viktigaste uppgiften. Och jag tror att det hänger ihop med det stora arbetet med att återvinna göteborgarnas förtroende.

LÄS MER: Hermanssons kamp in i det sista – nu avgörs S-striden

LÄS MER: Det här är mycket mer än en förtroendefråga

Öppen konflikt i 20 dagar

Det var den 11 februari som konflikten inom S i Göteborg kom i öppen dager.

Då kallade Ann-Sofie Hermansson till en presskonferens för att berätta att distriktsstyrelsen vill avsätta henne – men att hon inte har några planer på att lämna sin post.

En stund senare var det distriktsstyrelsens tur att möta medierna, med budskapet att de inte längre har förtroende för gruppledaren – och eftersom hon vägra kliva åt sidan skulle förtroendefrågan avgöras på en extrakongress.

Bakgrunden till striden är, enligt distriktsstyrelsen, en fråga om ledarskap. De menar att Hermansson inte har förankrat strategiskt viktiga beslut hos styrelsen. Kommunalråd under Hermansson har också känt sig bakbundna.

Själv har Ann-Sofie Hermansson sagt att det handlar om ”halvsanningar och rena osanningar”. Hon menar att hon ibland har behövt sätta ned foten för att ena partiets politik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.