Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristina Eriksson, här med dottern Charli, har uppmanat sina grannar i Kålltorp att applådera för sjukvårdspersonalen som kämpar mot det nya coronaviruset. Bild: Adam Ihse, Privat
Kristina Eriksson, här med dottern Charli, har uppmanat sina grannar i Kålltorp att applådera för sjukvårdspersonalen som kämpar mot det nya coronaviruset. Bild: Adam Ihse, Privat

Nu applåderar göteborgarna sin sjukvårdspersonal

I dagarna öppnar många göteborgare sina fönster för att applådera och hylla dem som sliter inom sjukvården på grund av den extraordinära situation som Covid-19 försatt världen i.
– De är ute och riskerar sina egna liv men har väl också familj och barn tänker jag. Jag tycker de är fantastiska, säger initiativtagaren Kristina Eriksson.

Under de senaste dagarna har det spridits filmer från både Spanien och Italien som visar hur människor öppnar dörrar och fönster för att applådera och, i vissa fall, sjunga tillsammans.

Manifestationerna är en eloge till den sjukvårdspersonal som sliter hårt under trycket från det nya coronaviruset.

LÄS MER: Äldreomsorgen stoppar alla besök

Nu börjar hyllningarna sprida sig även i Sverige och under söndagen följde flera göteborgare det sydeuropeiska exemplet.

En av dem som inspirerats är Kristina Eriksson i Kålltorp. Med hjälp av Facebook har hon uppmanat sitt grannskap att öppna fönsterna och applådera klockan 20 på måndagskvällen.

– Det känns viktigt att stötta alla som arbetar inom vården och visa att vi uppskattar dem, säger Kristina Eriksson.

"De är fantastiska"

LÄS MER: Folkets fina initiativ – för att hjälpa personer i riskgrupper

Hon har själv en son vars diabetes gör honom extra känslig för infektioner.

– Var hade han varit utan de som arbetar inom vården? De är ute och riskerar sina egna liv men har väl också familj och barn tänker jag. Jag tycker de är fantastiska, säger Kristina.

Förhoppningen är också att manifestationen kan förstärka banden grannar emellan.

– Vi har en ganska mysig gemenskap här i Kålltorp, men nu känns det som alla är lite rädda för varandra och inte hejar. Så ikväll hoppas jag vi kan applådera och tjoa lite, säger Kristina Eriksson.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

LÄS MER: Ökad sjukfrånvaro bland personalen – nu ska Sahlgrenska stoppa smittan i dörren

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.