Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/7

Nu öppnar nya multiarenan

Glenn Hysén var på plats under VIP-invigingen av Prioritet Serneke Arena i Kviberg på torsdagen. Förutom fotbollshallen var han mest nyfiken på att se längdskidåkningen i källaren.

Under fredagen öppnar arenan, som tidigare hette Göteborg Nya Arena, för allmänheten. Idén är att den ska fungera "som ett köpcentrum fast för idrott" och välkomna såväl träningselit som motionärer.

Redan på torsdagen var det VIP-invigning under festliga former.

TV: Se den unika skidanläggningen

Arkitekterna Fredrik Hanssons och Rickard Starks skapelse välver sina runda former mot den duvblå himlen. Fasaden är rutig i färgskalorna orange till brunt med ett romb-mönstrat glasparti ovanför entrén. Dagen till ära har den röda mattan rullats ut och specialinbjudna idrottskändisar minglar med sponsorer. En trappa upp i sju vånings-huset erbjuds snittar, bubbel och musikunderhållning. Dessutom finns möjlighet att pröva på allt från skidåkning till skytte.

Den privatägda arenan har kostat 800 miljoner kronor att uppföra och idén föddes i samtal mellan Roger Gustafsson, ansvarig för IFK:s ungdomsakademi och Änglagårdsskolan, och Ola Serneke, VD på byggkoncernen Serneke Group. Bland de mer finklädda VIP-gästerna sticker Roger Gustafsson ut, där han står på konstgräset iförd träningsoverall.

– Jag ser fram emot att träna ungdomar här varje dag, säger han och ler.

– En arena som den här har jag kämpat för i tjugo år. Nu känns det nästan overkligt. Och fantastiskt. Jag säger som Gessle: här kommer alla känslorna på en och samma gång!

Han får medhåll av Glenn Hysén som står strax intill i fotbollshallen och spejar ut över konstgräsplanen vars läktare har plats för 3 000 personer.

Även Kennet Andersson och Mikael Nilsson är nyfikna på Kvibergs helt nybyggda multisportarena.

Jörgen Lennartsson, A-lagstränare för IFK Göteborg, gläder sig åt nya och bättre träningsmöjligheter för laget.

– Vi kommer att kunna träna inomhus här december till mars och slipper vara så väderberoende.

I källaren är fullt av åkare från stadens skidklubbar i farten med att testa 1,2 km-spåret. Elitåkarna Matilda Ekenberg, 15, från IK Stern och Hilma Markinhuhta, 16, från Göteborgs Skidklubb gör tummen upp.

– Det här är ju jättebra för oss. Nu kan vi träna mycket mer på snö.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.