Nio aktivister bortburna i Göteborgs hamn – misstänks för brott

Nio demonstranter har burits bort från en infart till Göteborgs hamn, efter att ha blockerat trafiken. De misstänks nu för brott.

ANNONS
|

En demonstration, som inte varit tillståndsgiven, har pågått vid Göteborgs hamn under tisdagsmorgonen. Trafiken till ett hamnområde har på så vis blockerats.

Vid lunchtid beslutade polisen att flytta på nio personer.

– Det är någon infart som de haft för avsikt att blockera. De har suttit ner och fått befallning om att flytta på sig, men underlåtit att göra det, säger Lars Hedelin, polisens presstalesperson.

– De blir nu bortburna och därefter kommer de att bli misstänkta för brott.

Brott att inte följa polisens uppmaning

Brottsrubriceringen är ohörsamhet mot ordningsmakten. Då sammankomsten saknar tillstånd är det också ett brott mot ordningslagen, enligt polisen.

Totalt uppger polisen att ett 20-tal personer deltagit i aktionen, men endast nio av dem misstänks för brott då övriga flyttat på sig självmant.

ANNONS

– Var och en har fått befallningen till sig, och har de då valt att ignorera den är de nu misstänkta för brott.

Aktivistgruppen ”Ta tillbaka framtiden” har genomfört aktioner i hamnen även förra veckan, då aktivisterna försökt blockera trafiken till en bränsleterminal. Då har de inte burits bort, menar 20-åriga Irma Kjellström, som är en av personerna som bars bort under tisdagen.

– Det har gått lugnt till både från vårt håll och från polisens håll, säger hon.

Aktivist satt uppe på tankbil

Irma Kjellström berättar att de suttit på vägen, och att en person också klättrat upp och satt sig på en tankbil för att förhindra den från att köra vidare.

– Jag tycker det är så tydligt att fossilindustrin skyddas på ungas bekostnad, när våra liv hotas av en klimatkris genom att fossila bränslen eldas.

Hur ser du på att det är ett brott när ni inte lyssnar på polisens uppmaning?

– Det får mig verkligen att undra hur samhället ser på oss unga och våra liv. Jag förstår inte vad de väntar sig ska ske när de tillåter verksamheten att fortsätta år efter år.

Gruppen är nystartad och aktivisterna beskriver sitt syfte som att de ”vill leva i ett samhälle som agerar kraftfullt för att hantera klimatkrisen och motarbeta orättvisor”.

ANNONS

Det finns inga uppgifter om att aktionen ska ha lett till några våldsamheter.

LÄS MER:Manifestation stoppade trafiken i Göteborgs hamn

ANNONS