Nina Miskovsky tog zumban, en form av dansbaserad gruppträning, till Sverige. Men nu måste hon ta det lite lugnare ett tag eftersom hon är höggravid och ska föda sitt första barn om några veckor.
Nina Miskovsky tog zumban, en form av dansbaserad gruppträning, till Sverige. Men nu måste hon ta det lite lugnare ett tag eftersom hon är höggravid och ska föda sitt första barn om några veckor.

Nina dansar sig fram i livet

Nina Miskovsky tog zumban till Sverige. Hon älskar högt tempo, men nu är hon höggravid och måste ta det ... lite lugnare.

ANNONS
|

43-åringen har ständigt nära till ett leende, framförallt när hon pratar om sina resor runtom i världen, där dansen hela tiden har stått i centrum. Hon skinerockså upp när hon berättar om sin familj, de sjungande systrarna Lisa och Carolina, föräldrarna, sambon Prince och det lilla livet som växer i magen. Hon jobbar som lokalpolitiker och är lika engagerad när hon pratar om samhällsfrågor, som när det gäller idrott eller när hon minns sina åtta år när hon bodde i jamaicanska huvudstaden Kingston, där hon var chef för ett gym och jobbade som danslärare. Nina är en glad skit helt enkelt.

ANNONS

– Gud vad jag vill dansa nu, det gör nästan fysiskt ont att stå här och titta på, säger hon när vi träffar henne på gymmet New Body Holmen, där hon jobbar som dansinstruktör och personlig tränare.

Under tiden hon är gravid är det istället vännen och kollegan Christopher Vashten som håller i zumba-klassen, Nina hoppar in på ett par låtar, hon har svårt att hålla sig borta helt.

Barnet ska inte komma än på några veckor och så ofta som möjligt är Nina inne i stan och deltar på möten, hon jobbar med integrationsfrågor för Moderaterna och brinner även för skola, jobb och bostadspolitik. På somrarna brukar hon jobba under Gothia Cup-veckan.

– I år blir det inget med det för mig tyvärr, men nästa år ska jag försöka vara med igen, livet slutar ju inte för att man får barn, tvärtom, jag har redan pratat med barnmorskan om hur man löser massa praktiska saker så man inte blir begränsad som småbarnsförälder.

Nina Miskovsky växte upp utanför Umeå, men var aldrig politiskt engagerad som ung. Simning, volleyboll och innebandy tog det mesta av hennes tid. I mitten av 1990-talet flyttade hon till Göteborg för att studera internationella arbetslivsstudier på universitetet.

ANNONS

– På fester satt folk ofta och gnällde. Jag tänkte att jag vill inte sitta och älta problem, jag vill lösa dem istället. Om man inte är en del av lösningen är man en del av problemet. Dagen efter den festen blev jag medlem i Moderaterna, säger hon.

Hon var engagerad i lokalpolitiken fram till 2003, när hon flyttade till Jamaica, där hon också träffade sin man, Prince.

– Jag hade en lägenhet på Kungsgatan som jag sålde inklusive alla möbler. Jag var 25 år och klädde mig som en kärring och fick panik över hur inrutat allt hade blivit i mitt liv. Jag ville ha mer äventyr och drog till Jamaica.

Hon flyttade tillbaka till Sverige och Göteborg 2009, då tog hon upp det politiska arbetet igen. Med sig hade hon även zumban, en dans som snabbt spred sig runt om i landet och blev mycket populär. Hon har en fördjupad kunskap i många olika dansstilar och har turnerat mycket, bland annat i Afrika och Europa.

– När jag kom tillbaka hade jag varken jobb, pengar eller nånstans att bo och ville absolut inte åka hem till mamma och pappa för att be om hjälp. Det var jag för stolt för. Jag bodde hos kompisar någon natt här och där. Jag samlade flaskor för att få in pengar. Det var en väldigt tuff period, men också en nyttig erfarenhet. Åren i Jamaica har också präglat mig, där kan livet verkligen vara tufft. Där finns inget trygghetsnät över huvud taget, berättar hon.

ANNONS

Att bli mamma för första gången vid 43 års ålder är relativt ovanligt. Nu när dem snart blir tre i familjen ser hon det som en välkommen och spännande förändring.

– Jag vet ju inte alls vad som väntar, men självklart ska det bli härligt att bli mamma.

Hennes pappa kommer från Tjeckoslovakien. Han spelade kontrabas och uppträdde i Finland, där han hittade kärleken. Paret tog snart färjan över till Sverige och bosatte sig i norra delen av Sverige, där de tre döttrarna Lisa, Carolina och Nina uppfostrades.

– Mamma är ruskigt rolig, hon har verkligen humor. Pappa är också en underbar människa och fastän vi hade det knapert hade vi verkligen en trygg och härlig uppväxt i Vännfors. Jag saknade aldrig något.

Nina trivs väldigt bra i Göteborg och har inga planer på att lämna staden.

– Jag tycker att staden är lagom, göteborgarna är underbara människor och jag har allt jag behöver här. Jag saknar inte vintrarna med snön i norr heller, vill jag ha den så kan jag resa till den.

Fakta: Nina Miskovsky

Ålder: 43 år.

Familj: Sambon Prince, mamma, pappa och två systrar.

Bor: Eriksberg, Hisingen.

Yrke: Dansinstruktör, personlig tränare och fritidspolitiker.

Intresse: Dans, musik, idrott och resor.

Lyssnar på: Dancehall.

Läser: Deckare.

Fakta: Zumba

  1. Zumba är en dansbaserad gruppträning till huvudsakligen latinamerikansk musik och världsmusik, med inslag av latinsk pop och internationella radiohitlåtar. Den populära träningsformen involverar dans och aerobiska övningar och har cirka 14 miljoner utövare i över 150 länder.
  2. Zumba skapades av en slump av Albert "Beto" Perez i mitten av 1990-talet när han bodde i Colombia. Beto var egentligen danslärare men instruerade även aerobicspass. Till ett av dessa pass glömde han en gång musiken och använde då istället blandad latinamerikansk musik från en musikkassett han hade i bilen och improviserade danssteg för deltagarna. Passet blev så uppskattat att Beto fortsatte instruera konceptet. Det var dock inte förrän han hade gjort flera turer till USA som dels själva begreppet zumba skapades. Zumban föddes officiellt år 2001.
  3. Källa: Wikipedia
ANNONS