Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Nazistsymboler och naket innehåll visades på rådhusets fasad i Göteborg

Under fredagskvällen och natten visades nazistsymboler och naket innehåll på fasaden till rådhuset på Gustaf Adolfs torg i centrala Göteborg. Någon eller några hade använt fotobåset som stod uppsatt som en del av Julstaden och projicerat provocerande innehåll.
– Det var en sådan jävla chock, säger Tina Hallonsköld, som befann sig vid torget i fredags.

Julstaden Göteborg är ett samarbete mellan Göteborg & Co, Göteborgs stad, fastighetsägare och företag i Göteborg. Sedan den 29 november har Julstaden pågått och har varit ett återkommande evenemang sedan 2004.

Vid Gustaf Adolfs torg finns det bland annat julmarknader och julshower att besöka. En del av julshowen är också ett fotobås, där man med familj och vänner kan ta bilder som sedan projiceras upp på fasaden till rådhuset på torget.

Under fredagskvällen och natten hade någon eller några använt fotobåset så att nazistsymboler och naket innehåll visades på fasaden.

– Det är fruktansvärt. Det var en sådan jävla chock, säger Tina Hallonsköld, som befann sig på torget i fredags tillsammans med en vän.

Visades flera gånger

Tina Hallonsköld och hennes vän ringde polisen direkt och under tiden de stod på torget visades bilderna flera gånger.

– Det är som ett bildspel, så bilderna visades två-tre gånger under de tio minuterna. Det var en nazistsymbol och sedan såg min kompis den andra bilden på en naken rumpa som var väldigt otydlig, säger hon.

När Tina Hallonskölds vänner var på väg hem lite senare under natten var bilderna borta.

– De var på väg från stan runt 01-01.30 och då syntes inte bilderna längre, säger hon.

Under både fredagen och lördagen hörde flera personer av sig till GP om att de sett bilderna på rådhusets fasad och flera ska ha kontaktat arrangörerna.

Arrangörerna nåddes av informationen tidigare under helgen, att någon använt fotoautomaten till annat än den var avsedd till.

– Det är ju någon som använt den här fotoautomaten, vars syfte är att ta julbilder med vänner, och använt den på ett väldigt tråkigt sätt för att få fram den här typen av bilder, säger Birgitta Berglind, verksamhetsansvarig för Julstaden.

Arrangören: "Oerhört beklagligt"

Nu vidtar man åtgärder för att minska risken att det händer igen.

– Det första steget vi gör är att vi minskar öppettiderna på kvällen till klockan 21 och om det händer igen så får vi ju ta bort den. Det kommer fortfarande lysa fint med den andra belysningen på torget, men om den inte kan användas som det är tänkt så får den inte stå där, säger Birgitta Berglind.

Exakt hur bilderna tagits är inget man i nuläget vet, men arrangörerna misstänker att någon eller några fotat av bilderna från någonting annat.

– Ja, att de har fotat av något i det här båset, så är det nog, säger Birgitta Berglind.

Hur känner ni som arrangörer när det här händer?

– Det är oerhört beklagligt och jättetråkigt, det är verkligen inte tanken med fotoautomaten.

Har ni polisanmält händelsen?

– Det har vi faktiskt inte gjort, men det är nog kanske något vi ska göra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.