Nazistmöte på Göteborgsskola

ANNONS
|

Mötet ägde rum söndagen den 4 mars. Upp emot ett hundratal åhörare deltog.

Senast den i dag 78-årige, före detta docenten i litteratur, Robert Faurisson var i Sverige var i början av 90-talet. Då möttes han av demonstranter och stenkastare och tvingades fly. Besöket väckte en livlig debatt om yttrandefrihetens villkor.

I Faurissons hemland, Frankrike, är hans åsikter - förnekandet av massförintelsen av judar och koncentrationsläger under andra världskriget - förbjuden liksom i flera andra europeiska länder. I sitt hemland har Faurisson dömts för rasistiskt förtal, för uppmaning till rasism och våld och för att ha förnekat brott mot mänskligheten.

ANNONS

I Sverige kan han dock fritt föra fram sina åsikter.

Den här gången syntes varken Antifascistisk aktion, Revolutionära fronten eller några andra demonstranter till när Faurisson framträdde i Nya Lundenskolans aula.

Sannolikt berodde det på arrangörernas diskretion.

Ingen propaganda hade gjorts utanför kretsen av sympatisörer. Lokalerna hyrdes i en privatpersons namn.

- Revisionismen är en förtryckt historieskola så det var nödvändigt, säger Björn Björkqvist, tidigare propagandachef för Nationalsocialistisk front.

I dag driver han Logik förlag tillsammans med sin sambo och Daniel Höglund, ledare för Nationalsocialistisk front i Västsverige.

Förlaget har gett ut Faurissons "Mitt liv som revisionist" vilket också var anledningen till Faurissons besök.

Besöket var kort. På tre dagar hann Faurisson besöka Stockholm, där ett möte hölls i Alviks Medborgarhus, Trollhättan, Göteborg och Malmö.

Göteborgs kommun, som hyrde ut lokalerna, har en policy när rasistiska organisationer vill hyra lokal.

- Den innebär att vi ska pröva uthyrningen från fall till fall. Om vi kan förvänta oss ordningsstörningar kan vi säga nej, säger Annika Holm på Idrotts- och föreningsförvaltningen.

- Lyckligtvis har vi varit förskonade från sådant sedan 1997.

Den person som hyrde lokalen i sitt namn säger att han är "en hederlig snickare", inte vet vem Robert Faurisson är och att han av en kamrat ombetts hjälpa till att hyra lokal för en idrottsförening.

ANNONS
Robert Faurisson
Ahmed Rami,
Nationalsocialistisk front (NSF)
Logik förlag

Björn Björkqvist
Ideella föreningen Logik med firma Ny tanke
ANNONS