Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/28

Nazister marscherar i centrala Göteborg

Ett okänt antal nazister genomförde en tillståndslös demonstration genom centrala Göteborg under söndagseftermiddagen. Nu utreder polisen lagbrott. – Det är en förundersökning inledd gällande brott mot ordningslagen för att det är en icke-tillståndsgiven demonstration, säger Johan Josarp, vakthavande befäl vid region Väst.

 

Strax innan ett på söndagseftermiddagen inkom flera rapporter om att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen marscherade genom centrala Göteborg.

– De verkar inte lyssna på uppmaningar att sluta, säger Jenny Widén, presstalesperson vid polisen i Region Väst.

De uppgavs ha startat vid Liseberg och har tågat via Avenyn till Gustaf Adolfs torg.

– De var runt 50 till antalet och ropade något om förrädare. Det såg väldigt lugnt ut, det fanns inga motdemonstranter, säger ett vittne till GP som stod på Avenyn. 

Polisen omringade hela demonstrationståget: tre polisbilar framför och fyra bakom. Dessutom går poliser till fots på båda sidorna av gruppen. Även en polishelikopter deltog i insatsen.

 GP:s reporter på plats beskrev situationen som spänd. Läget trappades upp när några motdemonstranter ropade "Inga nazister på våra gator". 

LÄS ÄVEN: Därför stoppade inte polisen nazidemonstrationen

Polis utreder brott

Under söndagskvällen meddelade polisen att en förundersökning är inledd mot demonstrationen, då den inte hade något tillstånd. 

 – Det är en förundersökning inledd gällande brott mot ordningslagen för att det är en icke-tillståndsgiven demonstration, säger Johan Josarp, vakthavande befäl vid region Väst. 

Om en demonstration inte stör på sådant sätt att ordningen åsidosätts eller trafikstockning sker så behöver den inte vara olaglig, även om det är en icke-tillståndsgiven demonstration. Men polisen har ändå valt att utreda om något lagbrott begåtts. 

– Det är en demonstration som man normalt sett behöver tillstånd för, den är av den karaktären. Har den inte tillstånd så kan det misstänkas att brott är begånget, säger Johan Josarp. 

Det är polisen själva som har upprättat en anmälan mot demonstrationen, men polisanmälningar kan även komma in från andra personer. 

– Det kan komma polisanmälningar från andra håll, från personer via telefon och internet, men det är ingenting som polisen vet något om just nu, säger Johan Josarp. 

Enligt honom visste polisen inte att dagens demonstration skulle ske på förhand. 

– Det fanns ingen underrättelse om detta vad jag vet. Det kom in telefonsamtal till oss när de samlades utanför Liseberg, säger Johan Josarp. 

Lööf får kritik av Nord

GP har sökt Erik Nord för en kommentar om polisens agerande, men han har avböjt att kommentera under söndagen. 

Demonstationen kritiseras även av Centerpartiets partiledare Annie Lööf. På Twitter skriver hon att det är "helt obegripligt att de tillåts demonstrera även utan tillstånd. Nu räcker det"

Men flera poliser har reagerat på Tweeten och svarat att partiledaren att hon borde veta varför demonstrationen tillåts. Även Erik Nord har svarat Annie Lööf med en tweet där han skriver: "Annie, vem ska kunna den svenska lagstiftningen om inte ni som stiftar den?". 

"Jag gråter, det är så jobbigt"

Under demonstrationen utbröt det ett mindre bråk mellan en motdemonstrant och några ur tåget vid Ullevi men polisen ingrep snabbt och lugnade ner situationen. Kort därefter uppstod det tumult när en demonstrant grep tag i en polisman.

Vid Korsvägen mötte tåget motdemonstranter från flera håll. En 26-årig kvinna stod ensam när Nordiska motståndsrörelsen passerade och ropade: Inga nazister på våra gator. 

– Jag gråter, det är så jobbigt. Vi visste ju att de skulle demonstrera. Man blir så chockad när de går så där som ett nazitåg, det är så sjukt. Man vill ju stoppa dem men jag vet inte vad jag ska göra, sa hon till GP:s reporter på plats. 

Strax efter tvåtiden började polisen spärra av vid Södra vägen. Journalister, motdemonstranter och förbipasserande separerades från demonstranterna. Kort därefter upplöstes demonstrationen.

Polisen avvaktade

 Trots att demonstrationen inte hade tillstånd och inte lydde polisens order, valde polisen att inte ingripa.  

– Så länge de inte stör den allmänna ordningen gör vi ingenting, säger Jenny Widén. 

Enligt Jenny Widén krävs det att demonstrationen stör ordningen eller bryter mot någon lag för att polisen ska agera, vilket inte var fallet under söndagen. 

Det bekräftades även av en polisman på plats för GP:s reporter. 

– Vi vill inte gå fram och prata med dem. De blir bara provocerade och vi vill inte orsaka bråk, säger polisen. 

LÄS ÄVEN: Polisen kallar in förstärkning till nazistdemonstration

Marsch 30 september 

Det är sedan tidigare bestämt att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen ska demonstrera i centrala Göteborg den 30 september. De har tidigare fått nej till att demonstrera på Götaplatsen och tilldelats en annan rutt av polisen, ett beslut som de har överklagat. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.