Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, Sveriges statsminister Stefan Löfven och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Nöjd Stefan Löfven efter toppmötet i Göteborg

Det var en nöjd Stefan Löfven som, flankerad av EU-topparna Jean-Claude Juncker och Donald Tusk, avslutade fredagens toppmöte. – Det finns ett starkt engagemang för att skapa ett socialt inkluderande Europa, sa han.

EU-toppmötet i Göteborg har mött hård kritik, främst på två fronter. Det ena är den påverkan som toppmötet fått på Göteborg där trafik stått stilla, företag fått hålla stängt och anställda arbeta hemifrån. 

Den andra delen av kritiken handlar om politik och har främst kommit från borgerligt håll. Flera moderater menar att toppmötet är ett sätt för EU att börja nästla sig in i frågor som unionen traditionellt sett inte har sysslat med. Rädslan är att den sociala pelaren i förlängningen kan leda till att EU kan börja bestämma över medlemmarna när det gäller sociala frågor och arbetsmarknad. Stefan Löfven gav inte mycket för den kritiken.

– Debatten om att makt kommer överföras till EU och Bryssel är en dimridå. De som hävdar detta gör det för att de inte vill ha schyssta villkor och social trygghet. En felaktig uppgift blir inte mer sann bara för att den upprepas hur många gånger som helst, sa han.

Löfven tog över

Enligt EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker var tanken om ett socialt toppmöte först tänkt för länderna inom euro-zonen. Men när Stefan Löfven blev inbjuden till samtalet så tog han över.

– Vi bjöd in den svenska statsministern för att visa att det här är en fråga som även länder utanför euro-samarbetet kan driva. Sedan tog Stefan över och jag är tacksam för att han arrangerat det här mötet, sa Jean-Claude Juncker.

Brexit mest akut

Frågan om britternas utträde ur unionen är kanske den som är mest akut att lösa, både för EU och för Storbritannien. Stefan Löfven hade ett möte med Theresa May under torsdagen i frågan. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk lät inte särskilt hoppfull under presskonferensen. I december är tanken att förhandlingarna ska kunna gå in i nästa fas. Donald Tusk diskuterade frågan med Theresa May under fredagens toppmöte.

– För att vi ska kunna gå vidare måste vi se fler framsteg från den brittiska sidan. Det går framåt när det gäller det civilrättsliga men vi måste se många fler framsteg när det gäller Irland och när det gäller den finansiella uppgörelsen. Jag var väldigt tydlig med Theresa May att det här måste vara på plats i början av december som senast.

Den brittiska minister som har ansvar för brexit är David Davis. Han har tidigare sagt att Storbritannien hittills stått för all kompromissvilja i förhandlingarna. När en engelsk journalist frågade Donald Tusk om det så blev svaret syrligt.

– Det enda jag kan säga att jag uppskattar Mr. Davis engelska sinne för humor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.