Nätverkande hyresgäster kan påverka

ANNONS
|

- Skyddet för hyresrättsinnehavare är svagt vid just ombyggnation och renovering. Det som i dagsläget måste till är att man som boende organiserar sig och lyfter frågan, säger Mattias Axelsson.

Han är en av grundarna till organisationen "Alla ska kunna bo kvar", som är till för att lyfta sociala aspekter i samband med renoveringar och vara till hjälp när boende ska organisera sig. Erfarenhet av de här frågorna har han gott om, då han bor på Pennygången och var aktiv i det nätverk som bildades bland de boende mot fastighetsägaren Stena.

Där föreslog företaget en renovering med hyreshöjningar på 60 procent, men efter förhandlingar gick den siffran ner till 14.

ANNONS

- Lokal organisering är jätteviktig. Det krävs för att man ska kunna påverka en stor fastighetsägare, säger han.

Läs också: De kämpar för att få bo kvar

Det finns stora renoveringsbehov i miljonprogrammet men hyreshöjningar på 30 procent är inte ovanligt efter en renovering. Enligt Boverket flyttar dessutom 25 procent hyresgästerna från lägenheten efter en renovering, ofta på grund av hyreshöjningarna.

Det finns två problem som Mattias Axelsson ser det vid större renoveringar. Förutom hyreshöjningen är ett problem att många personer bor på rivningskontrakt utan besittningsrätt.

- När renoveringen är klar kan således bostadsbolaget kicka ut dig, säger han.

Just nu pågår ett flertal större renoveringar i Göteborg. Tidigare har GP skrivit om Poseidons renoveringar av Näverlursgatan i Frölunda. Där blir hyreshöjningen som minst 27 procent.

Mattias Axelsson kan på rak arm räkna upp ett flertal större renoveringar, som Backa Röd, Brunnsbo, Lövgärdet, Näverlursgatan och Nordostpassagen. "Alla ska kunna bo kvar" är engagerade i Kville och i Majorna.

- I Vita Björn i Majorna är det ett organiserat motstånd vilket gjort att Wallenstam backat och inte kan göra vad de tänkt från början, säger han.

Er erfarenhet är att om man inte gör organiserat motstånd så kommer hyresvärden att få igenom det den vill?

ANNONS

- Ja. Lagstiftningen är som den är och i stort sett ensidig till fastighetsägarens fördel när det kommer till renoveringar.

Göteborgs stad och deras bolag ska verka för social hållbar utveckling, att det ska vara lika viktigt som ekonomi och ekologi. Göran Leander är chef för affärsutveckling och kommunikation på Poseidon. Han förstår problematiken med hur renoveringar kan påverka boendesituationen.

- Vi inser naturligtvis att för många som har små marginaler är det här också svårt. Då erbjuder vi ofta omflyttning, en annan lägenhet, kanske i samma områden där man bor, säger han.

Poseidon arbetar även med att efter en renovering stegvis höja hyran. I renoveringen på Näverlursgatan tar det fem år innan hyreshöjningen når full effekt.

Arbetar ni i dag mer med de sociala dimensionerna när ni renoverar?

- Nej, vi har alltid jobbat med dialog med de boende. Lyssna in vilken renoveringsnivå som är rimlig. Tanken är att man ska kunna bo kvar, det är trots allt deras hem vi håller på med.

Göran Leander vill inte kännas vid Boverkets siffror om att 25 procent av de boende flyttar efter eller i samband med en renovering.

- Hos oss är det få som flyttar efter våra ombyggnationer. Jag tror att det beror på det sättet som vi arbetar på, där vi försöker illustrera slutresultatet genom exempelvis visningslägenheter, säger han.

ANNONS

Allmännyttan i Göteborg består av 70 000 lägenheter. Bolagen kommer lägga drygt två miljarder kronor per år kommande fem åren på renoveringar.

Generellt vid större renoveringsarbeten är hälften av arbetet underhåll och hälften är standardhöjande åtgärder. Kostnaden för underhållsåtgärderna genererar inte en direkt hyreshöjning för de boende, medan de standardhöjande gör det.

Många fastigheter behöver stambyten, men även ventilationsbyten och el-arbeten är vanliga. Den totala renoveringskostnaden beräknas till mellan 200 och 300 miljarder kronor. Det pågår en debatt om vem som har ansvaret där många röster höjs om att fastighetsägare borde tagit sitt ansvar och avsatt pengar för renovering.

En anledning till de dyra renoveringarna är att det blivit betydligt dyrare att bygga relativt sett mot övriga priser i samhället.

ANNONS