Höst i Slottskogen. Arkivbild.
Höst i Slottskogen. Arkivbild. Bild: Anna von Brömssen

När löven faller ökar halkrisken – värst i alléer och parker

En något försenad höst gör gång- och cykelbanorna oförutsägbara i Göteborg. När löven väl faller så ökar risken för halka, allra främst i stadens alléer och parker.
– Det är viktigt att betona för trafikanterna; både cyklister och gående, att man måste akta sig för vägförhållanden, säger Håkan Johansson, planeringsledare på trafikkontoret.

ANNONS
|

Trots att november månad redan slagit värmerekord på flera håll i Sverige så går det inte att undvika faktumet att hösten är framme och vintern kryper närmare.

De nya årstiderna innebär också att träden fäller sina blad, och när blöta lövskikten täcker både gång- och cykelbanor så ökar risken för att halka.

– Vi råder inte över vädrets makter, men för närvarande så används i princip alla resurser vi har att att få bort det successivt. Då lövfällningen dröjt så lär det ta ett tag till, säger Håkan Johansson, planeringsledare på trafikkontoret.

LÄS MER:Göteborgs väderrekord sedan 2010

Även om ansvaret på att sopa undan lövfällningen ligger hos kommunen så bör var och en se sig för.

ANNONS

– Det är viktigt att betona för trafikanterna; både cyklister och gående, att man måste akta sig för vägförhållanden. Man får inte att ta sig fram fortare än vad väglaget tillåter, på samma sätt som det gäller bilar.

Håkan Johansson utvecklar vad som gäller för cyklister.

– Det är alltid svårt när det blir mörkare, och mycket handlar om en god belysning. Man ska heller aldrig köra fortare än vad man ser framför sig.

Farligast i parker och alléer

Den försenade hösten har inte underlättat arbetet för trafikkontoret, som arbetar reaktivt när det gäller underhållandet av stadens gator och vägar.

– Det står tydligt i trafiklagstiftningen vad som gäller för olika vägförhållanden. Det kan var och en se och läsa på vår hemsida. Men att det skulle finnas löv eller halkrisk kan vi aldrig garantera, den möjligheten finns inte. Det enda vi kan göra är åtgärder.

Vart ser ni störst behov av åtgärder i nuläget?

– Det finns en röd tråd i detta, ofta är det intill parker och alléer som det är störst lövfällning. Kvartersområdena i innerstan har aldrig några problem, utan det är platser där vi har körbanor intill grönytor.

Därför fäller träden på hösten

”Att träden fäller sina blad, beror på kylan som sakta smyger sig in i bladen under höstnätterna. Blad är breda och platta och saknar barrens tjocka skyddande cellväggar. Kylan gör att cellerna i dem riskerar att frysa sonder. Fryser de sönder sprängs vävnaderna och bladet förstörs. Trädet sparar mycket energi på att självt bestämma när bladen ska falla av och förbereda sig på den processen.”

”För att hindra att växten slösar med sina resurser ser den till att tömma bladet på dess matnyttiga innehåll innan det faller av. Det gör den genom att bladsaften med näringsämnen dras in i stammen. Den yta som håller samman bladet och grenen kallas for abskissionsskikt.”

Källa: Svensk Trädgård

"Ett levande arbetet”

För den som verkligen vill minimera fallrisken på det hala väglaget så går det att undvika alléer och parker, men med en fullt pågående stadsutveckling i centrum går det inte alltid att välja en alternativ väg.

ANNONS

Håkan Johansson ger sin syn på hur nybyggen och ombyggnationer kan påverka det dagliga soparbetet.

– I vissa fall kan det vara så, i andra fall inte. Det är ett levande arbete där vi har en hyfsad kontroll. Men det finns en samverkan där, bland annat med Västlänken och Trafikverket, där vi får reda på vilka ytor som tas och hur det ändras.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS