Migrationsdomstolens förhandlingar hålls i Förvaltningsrättens lokaler.  Bild: Jonas Dagson/TT
Migrationsdomstolens förhandlingar hålls i Förvaltningsrättens lokaler. Bild: Jonas Dagson/TT

Nämndeman sov under rättegång – får hållas på nytt

En nämndeman som beslutade om utvisning till Afghanistan för en 20-årig man sov under rättegången i migrationsdomstolen. Nu hävs domen och rättegången ska göras om på nytt.

Det var under hösten 2016 som Migrationsverket avslog en asylansökan för en 20-årig man från Afghanistan. Beslutet överklagades till Migrationsdomstolen i Göteborg och även där avslogs överklagan efter en muntlig förhandling, enligt uppgifter från Dagens Juridik.

Det avgörande skälet ska vara att mannens asylberättelse inte ansågs tillförlitlig. Beslutsfattande i ärendet var tre nämndemän och en domare, varav två nämndemän var av åsikten att mannen borde beviljats uppehållstillstånd.

Domen överklagades därefter åter igen – denna gången till Migrationsöverdomstolen efter att en nämndeman misstänks av sovit under rättegången. Det menar 20-åringen, hans kontaktperson och hans advokat.

Migrationsöverdomstolen krävde då ett yttrande från Migrationsdomstolen. I det framgår bland annat att ordföranden noterat att nämndemannen på hennes högra sida såg mycket trött ut och puttade till honom på benet. Han ska även blivit påmind om vikten av att inte tappa uppmärksamheten under förhandling. Det ska också ha hållits ett möte med nämndemannen där han varken förnekade eller medgav han att han somnat vid förhandlingen.

Efter mötet beslutade Migrationsöverdomstolen att domen ska hävas och att målet ska tas upp i en ny rättegång.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.