Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mystiskt ljud väckte göteborgare under natten

Strax efter midnatt ska ett högt tjutande ljud väckt flera göteborgare ur sin nattsömn. Nina Vimpari från Björkekärr vaknade i panik då hon trodde det kunde vara ett larm om gasutsläpp.
– Vi undrar vad det är frågan om, ingen säger någonting.

Nina Vimpari och hennes sambo väcktes strax efter midnatt av ett underligt högt tjutande ljud. De kunde inte avgöra varifrån ljudet kom och tänkte att det måste vara hesa Fredrik som larmade om någon typ av fara.

– Jag sprang upp i panik och stängde alla fönster som man ska göra. Vi trodde det kanske handlade om någon typ av gasläcka. Jag och sambon började direkt leta på nätet och satte på radion för att höra vad det handlade om, men vi hittade ingen information alls, säger hon.

Ljudet kom i intervaller med en lång signal följd av en kortare tystnad. Eftersom det var ett väldigt intensivt ljud kunde de inte avgöra varifrån det kom. Oron för vad det var och om det var säkert att gå ut gjorde att Nina och sambon inte kunde somna om.

– Vi var uppspelta och funderade på om vi borde ta oss ner till något skyddsrum. Jag har aldrig hört något liknande. Man har hört biltjut och kanske något brandlarm men aldrig det här.

Nina Vimpari vaknade i panik av tjutet och kunde inte somna om. Bild: Läsarbild
Nina Vimpari vaknade i panik av tjutet och kunde inte somna om. Bild: Läsarbild

LÄS MER: Så gör du när Hesa Fredrik larmar

Hördes över stora delar av Göteborg

Förutom Nina Vimpari har flera läsare hört av sig till GP med tips och för att fråga vad ljudet kan ha kommit ifrån. Både i Kortedala, Majorna och Sävenäs ska ljudet ha uppmärksammats av boende i området.

När Nina väl var tvungen att göra sig klar för att gå till jobbet var hon märkbart påverkad av en sömnlös natt, något som även hennes kollegor visade sig vara.

– Två från Kortedala hade också hållits vakna av det. De sa att det hållit på i lite mer än tio minuter. En annan kollega från Angered hade däremot inte hört någonting, säger hon.

”Konstigt att ingen träder fram”

Så här dagen efter är hon trött och lite irriterad efter att ha jobbat på bara tre timmars sömn.

– Det har varit jättejobbigt, jag vill ha svar - vad fasen var det som väckte mig? Jag är förundrad och nyfiken. Det är konstigt att ingen träder fram och berättar vad det är.

Trots att det varit en kämpig natt med mycket oro är Nina Vimpari trots allt tacksam att hon inte är ensam om att ha hört ljudet.

När hon inte fann något svar på varken krisinformation eller på radion sökte hon sig till sociala medier. Där gick diskussionen varm om var ljudet kunde ha kommit ifrån under dagen, men ingen har kunnat presentera ett svar.

– Jag är vanligtvis inte så lättväckt heller. Det känns bra att flera har hört det så man vet att man inte blivit knäpp i huvudet.

Även på GP:s statistik har sidvisningarna ökat rejält vid tiden då ljudet hördes. Ännu ett tecken på att många sökt efter information om vad som hänt.

LÄS MER: VMA-larm ljöd i Bankeryd – ingen vet varför

Sannolikt inte ett tåg

Enligt SOS Alarm och MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap ska inget VMA har ljudit över Göteborg under natten.

– Vi har tyvärr ingen kännedom om vad det kan ha varit som lät, säger Mirja Lagerberg presskontakt med SOS Alarm.

När Trafikverket får ta del av klippet kan de inte heller ge något svar på var det kommer ifrån. Det ska heller inte ha kommit från några av deras byggprojekt i staden. Inte heller Green Cargo som kör godståg till och från Göteborg känner till ljudet.

– Jag har låtit flera kollegor lyssna och vår bedömning är att det sannolikt inte är ett tåg, säger Maria Lindholm, kommunikatör.

Kristoffer Clasén är ordförande i Bergslagernas järnvägssällskap och tycker efter att ha lyssnat på ljudet inte heller att det låter som ett tåg.

– Det kunde ha varit ett tåg som ”backade på linjen” då ger de ljudsignal men den här är för lång. Det är också en annan frekvens än hesa Fredrik, säger han.

Fotnot: På fredagen kunde GP publicera en artikel om att det faktiskt var ett godståg. Företaget Green Cargo tar då tillbaka uppgifterna om att det inte skulle ha rört sig om ett av deras tåg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.