Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Myndighet stoppar pensionärers vinprovningar

I femton år har pensionärer samlats på Allégården i Haga för att ha vinprovningar. Men nu har tillståndsmyndigheten bestämt att de inte får vara kvar. "De har drivit Göteborgs bästa svartklubb", säger Annelie Silvander, tillståndschef i Göteborg.

Det blir tyst i rummet på Allégårdens andra våning när Arne Eriksson, sommelier och vinexpert, berättar för medlemmarna i studiecirkeln för vinhistoria att detta är sista gången de ses här. Och inte nog med det: de fyra vinglas som står framför dem innehåller alkoholfritt rödvin som Arne Eriksson har köpt på Ica.

– Det smakar inte vin, det smakar unken saft, säger en ledsen deltagare.

I femton år har Allégårdens pensionärsförening ordnat vinprovningar för sina medlemmar här och i tio år har de letts av Arne Eriksson. I dag är de uppdelade i fyra grupper med totalt femtio-sextio medlemmar. Men nyligen beslutade social resursförvaltning att vinprovningarna måste upphöra med omedelbar verkan.

– Vi har hållit på så länge, jag förstår inte varför de reagerar just nu. Men det påstås att det finns folk som har ont av det, som har skrivit till kommunen och klagat helt enkelt, säger Arne Eriksson.

Har fått olika besked

Huset ägs av Higab, men samtliga stadsdelar betalar hyra för att finansiera Allégården, vars aktiviteter är öppna för pensionärer i hela Göteborg. Föreningen har 1 800 medlemmar och erbjuder 45 olika aktiviteter, varav vinprovningarna varit en.

– Jag har aldrig fått något påpekande, ingen som någonsin klagat till mig personligen. Nu har jag fått olika besked till varför vi inte får vara kvar. Vissa säger att man inte får dricka i kommunens lokaler, andra säger att jag måste söka tillstånd. Men det har jag ju aldrig haft under dessa femton år. Dessutom är detta en förening, som är organiserade i ABF, och vi säljer ingen alkohol, menar Arne Eriksson.

LÄS MER: Mannerström: "Jag blir vansinnig"

Annelie Silvander, tillståndschef i Göteborg, säger att beslutet inte beror på att man inte får ha alkohol i kommunens lokaler, utan att föreningen inte har sökt något alkoholtillstånd. Att det kostar pengar att delta i kursen, är detsamma som att sälja alkohol enligt lagen.

– Om du ska ha alkohol i något sammanhang där det innebär att det kostar pengar och inte är under ett enstaka tillfälle, som en femtioårsfest eller bröllop, så måste du söka tillstånd. Det har de inte gjort. De tar ut en avgift och kursen är öppen för allmänheten, vilket de skriver på sin hemsida. Så detta är inget annat än en regelrätt svartservering, säger hon.

"Ska inte ha en gräddfil"

Hon bekräftar att kommunen fått tips om pensionärsföreningen av folk som tycker att de "inte ska ha en gräddfil" när det gäller alkoholtillstånd. Förutom den ekonomiska delen, behöver tillståndsmyndigheten kontrollera att lokalen är lämplig för alkoholförtärning, exempelvis vid en brand.

– Det här är ingen särbehandling och inget konstigt alls, vi gör bara vårt jobb. Vi har flera andra föreningar som söker tillstånd och får det, så de är jättevälkomna att söka. Men som det ser ut nu så har de drivit Göteborgs bästa svartklubb i 15 år, säger Annelie Silvander.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.